ChristenUnie


Koopkracht van gezinnen daalt Woensdag 11 December 2002 - 17:24

De opvoeding en de verzorging van kinderen mogen niet de sluitpost op de begroting worden. Dat is de stelling van de ChristenUnie. Daarom is de teleurstelling over het kabinetsbeleid groot. Gezinnen zien de woonlasten stijgen, het spaarloon slinken, de inflatie stijgen en de koopkracht dalen. "Het kabinet heeft de belangen van het gezin hoog in het vaandel staan. Daarom waren onze verwachtingen hooggespannen. Maar het is ronduit teleurstellend dat het beleid nu leidt tot de eerste forse koopkrachtvermindering in 20 jaar", aldus Leen van Dijke bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De ChristenUnie verbaast zich over een aantal concrete maatregelen van het kabinet die slecht uitpakken voor gezinnen. Van Dijke: "Dit kabinet introduceert de sollicitatieplicht voor alleenwonende ouders met kleine kinderen in de Bijstand. Dat onderstreept dat niet het belang van het gezin, maar de arbeidsparticipatie van zoveel mogelijk mensen centraal staat". Hij kwalificeert het beleid daarom als 'anders en harder'.

Van Dijke betreurt dat de minister nog geen concrete voorstellen heeft geformuleerd voor de inning van alimentatie (via de werkgever): "In de begroting voor 2003 zijn wel bezuinigingen opgenomen, maar geen beleidsvoorstellen". De tegenbegroting van de ChristenUnie leidt tot een verbetering van de koopkracht van gezinnen. De partij wil bijvoorbeeld het spaarloon handhaven en het lesgeld afschaffen. Daar bovenop wil de ChristenUnie een kindgebonden budget, als inkomensafhankelijk top op de kinderbijslag, invoeren. Dit budget is voor alle ouders. Zij hebben de vrijheid om zelf te kiezen waaraan zij het budget besteden. Aan kinderopvang buitenshuis of als compensatie voor inkomstenderving in verband met kinderopvang thuis. Het koopkrachteffect van de voorstellen is volgens het CPB voor werkenden met een laag inkomen gunstiger dan voor hogere inkomens.
---