---

Ministerie van Defensie



---

Boek geleide wapens luchtmacht gepresenteerd

11-12-2002

De Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dick Berlijn, heeft woensdagmiddag (11 december) in het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek Blazing Skies. In dit 550 paginas tellende werk legt auteur Rinus Nederlof de geschiedenis van de geleide wapens van de luchtmacht vast. Deze wapens, Patriot, Hawk en het jaren geleden al buiten dienst gestelde Nike-Ajax/Hercules systeem, maakten in de jaren van de Koude Oorlog deel uit van de NAVO-luchtverdedigingsgordel die van Noorwegen tot Turkije liep. Na de val van de Berlijnse Muur werden met name de Patriots bekend door uitzendingen naar Turkije en Israël tijdens operatie Desert Storm. Naast het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het boek, opende de luchtmachtbevelhebber in Soesterberg ook de nieuwe tentoonstelling Grondige Luchtverdediging.

In zijn toespraak stelde Berlijn dat de geleide wapens al veertig jaar een onlosmakelijk bestanddeel van de luchtmacht zijn. Anno 2002 heeft de huidige Groep Geleide Wapens de toonaangevende positie die in de loop der jaren is opgebouwd niet alleen behouden maar zelfs uitgebouwd. Ik was dan ook niet verbaasd dat de regering, pratend over een eventuele Nederlandse bijdrage aan een mogelijke militaire actie in het Midden-Oosten, de Patriot als eerste noemde, aldus Berlijn. Auteur Nederlof verliet in 1997 de dienst met leeftijdsontslag en wist precies wat de luchtmachtbevelhebber bedoelde: Tijdens operatie Desert Storm was hij commandant van de gecombineerde Patriot en Hawk-eenheid die in de Turkse plaats Diyarbakir was gestationeerd ter bescherming van het NAVO-luchtruim tegen Iraakse tegenaanvallen met vliegtuigen en Scud-raketten.

Blazing Skies de titel verwijst naar een operationeel commando is verschenen bij SDU-uitgevers, telt 550 paginas en is rijk geïllustreerd. Het boek kost 32 euro. Meer informatie bij www.sdu.nl