Gemeente Helmond


Mogelijke schikking met Openbaar Ministerie

Om werkzaamheden binnen de gestelde termijnen uit te voeren, heeft de gemeente Helmond begin dit jaar bij het transport en de opslag van grond in enkele gevallen vermoedelijk de Wet inzake de Bodembescherming en de Wet Milieubeheer overtreden. Het betreft handelingen met grond op de locaties Rochadeweg, Dierdonk, Keersluisweg en Vlamovenweg. De gemeente werkt overigens al geruime tijd aan een reeks maatregelen om herhaling te voorkomen. Om die reden is het Openbaar Ministerie na overleg met de gemeente mogelijk bereid tot een schikking te komen. Medio december zal het Openbaar Ministerie naar verwachting hierover de gemeenteraad inlichten. Al eerder heeft de gemeente met een soortgelijke problematiek te maken gehad. Ook toen is een schikking aangeboden.

De problematiek

De gemeente wordt vrijwel doorlopend geconfronteerd met de noodzaak (al dan niet) vervuilde grond af te voeren. Dit is nodig om terreinen bouwrijp te maken dan wel te schoon te maken. De vraag is vaak: waar de grond naar toe te brengen? Zeker als er tijdsdruk in het spel is. De gemeente heeft een tekort aan mogelijkheden om grond op te slaan. Niet elke plek voldoet aan alle vergunningen, die nodig zijn om als opslagplaats voor meerdere soorten grond (met name vervuilde grond) te mogen fungeren. En op dat punt is het een ander fout gegaan, omdat de gemeente dus niet beschikte over de juiste vergunningen. Gemeente en Openbaar Ministerie hebben over deze aangelegenheid van gedachten gewisseld, waarbij de gemeente heeft beloofd de procedures te zullen verbeteren teneinde herhaling van mogelijke overtredingen te voorkomen.

Verbetermaatregelen

De gemeente Helmond heeft een groot aantal maatregelen getroffen om eventuele overtredingen in de toekomst tegen te gaan. Er worden meer systematische grondonderzoeken gedaan, terwijl de milieutaken van de gemeente voortaan centraal worden aangestuurd. Er komt een jaarlijks programma van Toezicht en Handhaving. Tot slot heeft de gemeente een depot aan de Beemdweg ontwikkeld, waarvoor de vereiste milieuvergunning bij de provincie is aangevraagd. Deze procedure is overigens als medio 2001 gestart.

---