Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

12/12/02 Prinses Margriet opent Mappa Mondo Haaglanden te Rijswijk

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verricht donderdag 12 december 2002 te Rijswijk de officiële opening van het Mappa Mondo Haaglanden, een medisch gespecialiseerd kinderhuis van het Nederlandse Rode Kruis.

In Mappa Mondo worden kinderen met een levensbedreigende ziekte opgevangen die permanent of tijdelijk niet door de eigen ouders verzorgd kunnen worden of soms noodgedwongen in ziekenhuizen wonen, terwijl opname medisch niet noodzakelijk is.
Mappa Mondo Haaglanden biedt plaats aan acht kinderen. Zij ontvangen er de medische en verpleegkundige zorg die ze nodig hebben in een huiselijke omgeving.
Het Nederlandse Rode Kruis heeft gekozen voor een kleinschalige voorziening om zo meer individuele aandacht aan de kinderen te kunnen schenken. De ligging van het Mappa-Mondohuis is in de directe nabijheid van regioziekenhuizen en gunstig ten opzichte van de omringende academische ziekenhuizen.

Het huis in Rijswijk is het tweede Mappa-Mondohuis dat het Nederlandse Rode Kruis met giften heeft gerealiseerd. Het eerste huis is in 1997 in Wezep gerealiseerd. In de huizen kunnen circa 50 kinderen per jaar terecht.