Provincie Limburg

Limburgse scouts naar Wereld Jamboree in Thailand (361)

Provincie Limburg biedt afscheidsreceptie aan op 12 december a.s.

Vijfenveertig Limburgse scouts in de leeftijd van 14 tot 17 jaar nemen deel aan de Wereld Jamboree in Thailand van 28 december 2002 tot 8 januari 2003. De scouts vertrekken al op 16 december a.s. om eerst 10 dagen nader kennis te maken met Thailand. De Provincie Limburg biedt de scouts met familieleden een afscheidsreceptie aan in het Gouvernement op 12 december vanaf 16.30 uur.

Om de vier jaar komen, op steeds wisselende locaties ruim 30.000 scouts uit de hele wereld bijeen: de Wereld Jamboree. Gedurende 10 dagen volgen de veelal jonge mensen in de leeftijd van 14 tot 17 jaar een zeer divers en uitgebreid programma. Centraal tijdens de Wereld Jamboree staat de gezamenlijke scoutinggedachte: 'Share our World, Share our Cultures'.

In 1995 was Nederland gastland. De Wereld Jamboree vond toen plaats in de gemeente Dronten. Nu is Thailand (Sattahip) gastland van 28 december 2002 tot 8 januari 2003. Uit Limburg nemen 45 scouts en 4 begeleiders deel aan deze wereldwijde ontmoeting van jongeren. Helaas zijn niet alle 45 scouts ingedeeld in één Limburgse troep, negen scouts maken onderdeel uit van een Brabantse troep. Volgens de voorschriften mag een troep uit maximaal 36 scouts en 4 leiders bestaan. Reden waarom een klein deel van de scouts deelneemt aan een Brabantse troep.

Met de voorbereidingen is de staf ruim twee jaar bezig geweest, de scouts zelf een jaar. Belangrijk is dat de groep elkaar door en door kent, daar is veel aandacht aan geschonken. Ook is er deze zomer een soort generale repetitie gehouden in Overasselt (Overijssel). Daar is het hele Nederlandse contingent, bestaande uit 780 deelnemers bij elkaar geweest (504 scouts, 56 begeleiders, 21 leden staf en 200 servicemedewerkers).

De Limburgse troep heeft zelf de naam 'Veerpont' bedacht in één van de eerste stafweekenden. De keuze voor die naam kan als volgt worden verklaard. Een veerpont kan veel mensen vervoeren en vaart zowel heen als terug, daarnaast zijn er ook nog veel veerponten actief op de Maas. Ook de vier patrouilles van troep veerpont hebben de naam van een bestaand veerpont gekregen naam van een Veerpont zoals 'Hoal Euver', 'Spes Vera', 'Jung', en 'Walborgh'.

De Limburgse scouts bezoeken niet alleen de Wereld Jamboree, maar maken in de 10 dagen voorafgaand nog rondreis door Thailand met bezoeken aan meer de beroemde brug over de Rivier Kwai, een natuurreservaat en tempels. Ook logeren de scouts een dag bij een echt Thaise familie. Voor de jeugdige deelnemers, maar ook voor de begeleidende staf is deze reis een enorme belevenis die valt in de categorie: 'eens in je leven'.

De Limburgse scouts vertrekken op 16 december a.s. in alle vroegte vanaf Maastricht Aachen Airport met de bus naar Frankfurt. Daar vertrekt de groep voor een 12-urige vlucht naar Thailand. De terugkomst is voorzien op 9 januari 2003, rond 15.30 uur op Maastricht Aachen Airport.
Voorafgaand aan het vertrek bied de Provincie Limburg op donderdag 12 december om 16.30 uur een besloten afscheidsreceptie aan. Gouverneur mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst spreekt hiermee zijn waardering uit voor de jeugdige Limburgse vertegenwoordiging in het verre buitenland.
9-12-2002 11:29