Ingezonden persbericht

Persberichten politie Deventer
Van donderdag 12 december 2002
Door : Wim Dierkx
Piket: Rein Kloppenburg

---
BEROVING WINKELPERSONEEL DEVENTER OPGELOST

DEVENTER - Op aanwijzing van een getuige kon de politie in Deventer dinsdagmiddag een 26-jarige vrouw uit die stad aanhouden op verdenking van afpersing van een drietal winkeliers. Een getuige herkende de vrouw toen zij dinsdagmiddag opnieuw in de Smedenstraat liep en belde de politie. Die ging direct ter plaatse. Op aanwijzing van getuigen kon de vrouw even later op de Singel worden aangehouden. De vrouw is ingesloten en in verzekering gesteld. Zij zal worden voorgeleid bij justitie.

In de eerste verhoren heeft de verdachte inmiddels een aantal berovingen bekend. Het betreffen de overvallen op 4 december aan de Hoge Rij en op 7 en 9 december aan de Smedenstraat te Deventer. In alledrie de gevallen bedreigde zij het personeel met een mes. Van het geld is niets teruggevonden.

TWEE VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR BRANDSTICHTING OUDE HOLTERWEG

DEVENTER - Na een uitgebreid onderzoek heeft de politie van Deventer dinsdagmiddag 10 december twee jongens van 14 en 15 jaar uit Deventer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichting aan de Oude Holterweg op 8 december 2002. Toen ging een groot gedeelte van een slooppand in vlammen op. De verdachten zijn ingesloten en worden gehoord. In het kader van het onderzoek kunnen over deze zaak nog geen verdere mededelingen worden gedaan.

DIEFSTAL AUTO

DEVENTER In de nacht van dinsdag op woensdag is de auto gestolen van een 33-jarige bewoner van de Deltalaan. Het gaat om een blauwe Opel-Kadett, met het kenteken RV-90-YL. De auto heeft een witte striping.

AANHOUDING NA DIEFSTAL UIT SCHOOL

DEVENTER - Woensdagmiddag is een 24-jarige man uit Deventer aangehouden voor de diefstal van een computer uit een school aan de Diepenveenseweg. Tijdens de openstelling van de school haalde hij de computer weg uit een lokaal op de eerste verdieping en liep daarmee de school uit. Nadat hij door medewerkers van de school hierop betrapt was ging hij er vandoor en liet de PC in de omgeving van des school achter. Later kwam hij opnieuw de school binnen waarop hij door de inmiddels gewaarschuwde politie werd aangehouden.

BEROVING

DEVENTER Een 31-jarige man uit Deventer beroofde woensdagmorgen, bij een geldautomaat aan de Geert Grotestraat, een 46-jarige stadsgenote. Tijdens het pinnen van geld werd haar een mes in de rug geduwd. Toen het slachtoffer dit in de gaten kreeg, tikte zij diverse toetsen van de automaat in, waarop de transactie niet doorging. De man werd hierop boos. De vrouw zette het op een gillen, waarop de overvaller snel verdween in de richting van de Pikeursbaan. Omstanders die werden gealarmeerd hielden kort daarna op correcte wijze de man aan. Hij werd aan de inmiddels gealarmeerde politie overgedragen. De man is ingesloten en tegen hem wordt een nader onderzoek ingesteld. Op de plaats van de beroving werd een mes in een foedraal aangetroffen.

Politie IJsselland
Persinformatie Kampen e.o.
van Woensdag 11-dec-2002 07:00 uur
tot Donderdag 12-dec-2002 06:59 uur
Door: Moniek Winters
Piket: Rein Kloppenburg (038-496 38 91)

---
AANRIJDING FIETSTER AUTO

KAMPEN Woensdagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een 15-jarige fietster uit Kampen en een 28-jarige automobiliste uit Kampen op de Europa-allee. De fietster kwam vanaf de Kalmoessingel en reed richting de Broederbroeksweg. Hierbij moest zij de Europa-Allee oversteken. De automobiliste reed op de Europa-Allee vanaf de Niersallee richting de Flevoweg. Op het moment dat het meisje op de fiets ter hoogte van de Kalmoesingel was, ontstond een aanrijding. De fietster raakte hierbij gewond en is met een hersenschudding en schaafwonden naar het ziekenhuis gebracht.

(02-178768)

RIJDEN ONDER INVLOED

KAMPEN Donderdagnacht heeft de politie een 46-jarige automobilist uit Kampen aangehouden wegens rijden onder invloed. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 265 ug/l. Hij kreeg een bekeuring en een rijverbod van een uur.

(02-178827)

INBRAAK EN DIEFSTAL BIJ BEDRIJF

KAMPEN Woensdagochtend werd aangifte gedaan van een inbraak bij een bedrijf aan de Reigerweg, gepleegd tussen dinsdag 17.30 uur en woensdag 08.00 uur. Door middel van inbraak heeft/hebben de dader(s) enkele elektrische gereedschappen en apparaten weggenomen, met een totale waarde van enkele duizenden euro's. De politie stelt een onderzoek in.

(02-178479)

VERZET BIJ AANHOUDING VOOR GELUIDSOVERLAST

KAMPEN In verband met geluidsoverlast bij een woning aan de Skonenvaardersstraat in Kampen, heeft de politie woensdagmorgen de 22-jarige bewoner aangehouden. De man draaide zeer harde muziek en toen de politie hem hierop aansprak, smeet hij de deur in hun gezicht dicht. Omdat er reeds eerder gewaarschuwd was, en hij wederom niet wilde luisteren, werd de man aangehouden. Hij verzette zich hier echter tegen, waarna hij na een korte worsteling geboeid naar het bureau is gebracht. Zijn stereo-installatie is in beslag genomen, hij kreeg een mini-pv van ¤69,- voor de geluidshinder en een bekeuring van ¤220,- wegens het verzet bij de aanhouding.

(02-178520)

MEERDERE PROCESSEN-VERBAAL VOOR JONGERENCLUB

GENEMUIDEN Naar aanleiding van klachten, heeft de Keuringsdienst van Waren woensdagmiddag een onderzoek ingesteld bij een jongerenclub aan de Hasselterdijk. Bij deze controle bleek dat er alcoholhoudende drank werd verkocht, dat niemand de vereiste diploma's had en dat er geen horecavergunning was afgegeven. Toevallig bleek dat het bestuur van deze club bijeen was in een sporthal. Toen de Keuringsdienst daar was, bleek dat in die sporthal alcohol werd verkocht aan jeugdigen onder de 16 jaar! Voor alle feiten is tegen hen proces-verbaal opgemaakt.

(02-178597)

PERSBERICHT

EERSTE KAMPER NIEUWBOUWWIJK
MET VEILIGHEIDSKEURMERK

Burgemeester J. Oosterhof zal op vrijdag 13 december 2002 om 10.00 uur een "veiligheidsteken" onthullen bij de wijktoegang op hoek Symphonielaan-Parelvisser van het wijkdeel De Maten 2. ( onderdeel van de gehele wijk de Maten)

Bij het realiseren van deze wijk is vanaf de ontwerpfase tot de uiteindelijke voltooiing rekening gehouden met sociale veiligheid en te verwachten criminaliteit. De wijk wordt al geruime tijd bewoond. Dit voorjaar rondde de gemeente Kampen de wijkinrichting af ( groen, verlichting e.a ). Deze zomer is de wijk door een onafhankelijk ingenieursbureau gekeurd op een groot aantal facetten van integrale veiligheid en goedgekeurd. Het is de eerste wijk in Kampen en in het district Noord van de politie IJsselland die een dergelijke veiligheidsscan heeft doorstaan.

Na een korte wijkrondgang zal Bessel van den Hazel, districtschef IJsselland Noord, om 10.30 uur in het Kamper stadhuis de certificaten behorende bij het keurmerk uitreiken aan burgemeester J. Oosterhof en dhr. J.M. Meulenkamp van Vestia projectontwikkeling uit Zwolle. Vestia ontwikkelde en bouwde de wijk. Het gaat om een wijkdeel met 71 koopwoningen gevarieerd van vrijstaande woning tot rijtjeswoningen.

De bewoners, de wijkvereniging de Maten en de Kamper gemeenteraadsleden zijn in kennis gesteld van de uitreiking en uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De gemeente Kampen heeft verregaande plannen om de nieuwe uitbreidingswijk "Onderdijks" te realiseren volgens dezelfde veiligheidsnormen.


---
Noot.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: A. Vaarkamp, coördinatie Veilig Wonen politie IJsselland Telefoon: 06-20443089
H. Koolhof, gemeente Kampen
Telefoon: (038)-3392999

---
Einde

Persinfo Politie IJsselland
District Midden (Vechtdal)
van Woensdag 11-dec-2002 07:00 uur
tot Donderdag 12-dec-2002 06:59 uur
Piket: Rein Kloppenburg (038-4963891)
Opgesteld door: Nanda Kappers

---
Gasleiding kapot getrokken
LUTTEN Woensdagochtend omstreeks 9.20 uur is bij graafwerkzaamheden bij de openbare basisschool aan de Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten een gasleiding kapot getrokken. De leiding was onder de vloer van de school afgebroken. Omdat het in de school sterk rook naar gas zijn alle kinderen naar buiten gestuurd. Zij kregen de rest van de dag vrij. De hoofdkraan van de gasleiding is later dichtgedraaid en de gemeente heeft daarna de leiding gerepareerd.

Einde dagrapport Pers Vechtdal

Persinfo Politie IJsselland
District Zuid (Salland)
van Woensdag 11-dec-2002 07:00 uur
tot Donderdag 12-dec-2002 06:59 uur
Piket: Rein Kloppenburg (038-4963891)
Opgesteld door: Nanda Kappers

---
11-jarige jongen overleden na ongeval
MARIENHEEM Op woensdag 11 december 2002 omstreeks 17.15 uur is een 11-jarige jongen uit Marienheem overleden tengevolge van een ongeval op de Nijverdalseweg. De jongen kwam te voet uit de richting van de ijsbaan. Hij stak plotseling de weg over en werd aangereden door een personenauto. De auto, bestuurd door een 34-jarige man uit Hellendoorn , naderde uit de richting van Raalte. De automobilist die de jongen al dicht was genaderd kon hem niet meer ontwijken. Het slachtoffer is in zeer kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis in Zwolle. Daar is hij aan zijn verwondingen bezweken. De politie verzoekt eventuele getuigen om contact op te nemen met de politie in Raalte, telefoon 0900-8844.

Rijbewijs ingevorderd
NIEUW HEETEN De snelheid van de auto van een 56-jarige man uit Groningen werd woensdagmiddag rond 14.50 uur op de Portlanderdijk gemeten. Hij reed gecorrigeerd 110 km/uur waar 60 is toegestaan. De man is aangehouden en zijn rijbewijs is ingevorderd. Een PV is opgemaakt.

Autoinbraken in Heino
HEINO In de nacht van dinsdag op woensdag is er in Heino ingebroken in drie auto's. De auto's stonden geparkeerd aan het Wilgeroosje, de Korenbloem en de Zwanebloem. In alle drie gevallen werd de autoradio/cd-speler weggenomen.

Drie verdachten aangehouden na vondst gestolen bromfiets DEVENTER/HEINO - Op vrijdagavond 23 augustus 2002 werd op een parkeerplaats van een bedrijventerrein aan de Oude Holterweg te Deventer een auto aangetroffen met daarin een bromfiets. Uit onderzoek bleek dat die bromfiets dezelfde avond was gestolen in Heino. Uit onderzoek dat volgde kwamen drie verdachten naar voren. De afgelopen weken zijn deze drie mannen door de politie aangehouden. Het betreffen een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en twee 19-jarige mannen uit Deventer. Alle drie ontkennen de diefstal van de bromfiets en geven elkaar de schuld. Wel bekenden de twee 19-jarigen twee inbraken in een winkel aan de Dorpsstraat in Diepenveen in juni en juli van dit jaar. Eén van de twee 19-jarigen bekende verder een openlijke geweldpleging in Deventer afgelopen zomer en hij bekende tot twee keer toe te zijn gevlucht toen de politie hem wilde aanhouden. Hij had ook nog een aantal bekeuringen open staan en tijdens zijn uiteindelijke aanhouding eind november beledigde hij politiemensen. De twee 19-jarigen zitten momenteel nog vast. De 27-jarige man is inmiddels heengezonden.

Einde dagrapport Pers Salland

Politie IJsselland
Persinformatie Steenwijk e.o.
van Woensdag 11-dec-2002 07:00 uur
tot Donderdag 12-dec-2002 06:59 uur
Door: Moniek Winters
Piket: Rein Kloppenburg (038-496 38 91)

---
WONING UITGEBRAND

BASSE Aan het Westenwold in Basse is dinsdagavond een brand in een woning ontstaan. Om ongeveer 21.45 uur zag men brand rond de achterschoorsteen, dat zich vervolgens uitbreidde over het dak en de bovenverdieping. Enige tijd later stond de rieten kap geheel in de brand. De woning is geheel uitgebrand. De bewoners waren op het moment van de brand niet thuis. De brandweer is tot 02.00 uur blijven nablussen. Er is nog een strooiwagen gekomen i.v.m het ontstaan van een ijsbaan op het Westenwold. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting.

(02-178390)

---
VERLICHTINGSCONTROLE TIJDENS SURVEILLANCE

STEENWIJK Aan de Goeman Borgesiusstraat heeft de politie woensdagavond tijdens de surveillance gelet op de fietsverlichting. Het merendeel van de fietsers voerde licht, maar twee ontvingen toch een bekeuring. Ook werd nog een parkeerbon uitgeschreven voor een wel erg a-sociaal geparkeerde auto.

(02-178788)

---
Einde

Dagrapport Pers Zwolle
van Woensdag11-dec-2002 07:00 uur
tot Donderdag12-dec-2002 06:59 uur
Rein Kloppenburg
Piket: 038-4963891

Auto gestolen
ZWOLLE. Een aangifte opgenomen van diefstal van een personenauto, een groene VW Golf GTI, JN-FZ-38. Deze is weggenomen vanaf de Ossenmarkt, ter hoogte van Lundia, tussen 11-12-02 te 19.30 uur en 12-12-02 te 00.30 uur. Een 49-jarige Zwollenaar deed namens zijn zoon aangifte.

Inbraak in garage
ZWOLLE. Een getuige zag omstreeks 06.15 uur dat er was ingebroken in een bedrijfspand aan de Ceintuurbaan en waarschuwde de politie. De dader(s) hebben een ruit van 0.40 bij 0.80 cm vernield. Daarna werd het magazijn doorzocht. Vermoedelijk is er een autoradio/CDspeler en een geldkistje met een onbekende hoeveelheid geld weggenomen. Men komt na inventarisatie aangifte doen.

Inbraak in bedrijf
ZWOLLE. Gisteravond omstreeks 21.15 kwam er een melding van een inbraak in een pand aan Grote Voort. Er werd een ruit vernield. Via deze ruit zijn de daders naar binnen gekomen. Er zijn twee computers weggenomen en 1 computer is vernield. Er werd aangifte gedaan door een 23-jarige man uit Zwolle.

Winkeldiefstal
ZWOLLE. Een 66-jarige man uit Zwolle werd omstreeks 12.45 uur in een winkel aan de Roemer Visscherstraat aangehouden voor diefstal van 1 boerenham twv 1,87 1 snijworst twv 1,45. Na verhoor is hij met een proces-verbaal heengezonden.

Winkeldiefstal
ZWOLLE. Gistermiddag omstreeks 14.45 uur werden in een winkel aan de Kleine A twee Kampenaren, 20 en 21 jaar, aangehouden voor diefstal van twee portemonnees t.w.v. 40 Euro. Er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Winkeldiefstal
ZWOLLE. Gisteravond omstreeks 18.30 uur werden twee jongens, 14 en 15 jaar, in een winkel aan het Maagjesbolwerk aangehouden voor diefstal van een MD-speler t.w.v. 99 Euro. De beide verdachten zijn met een Halt-aanbod heengezonden.

Agressieve man aangehouden
ZWOLLE. Gistermiddag omstreeks 13.30 uur werd een 19-jarige man uit Elburg in een winkel aan de Nieuwstraat aangehouden voor mishandeling van een beveiligingsbeambte. De verdachte werd aangehouden door een politieagent uit Deventer, die toevallig aldaar winkelde. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Auto in brand
ZWOLLE. Een 41-jarige vrouw uit Zwolle reed omstreeks 10.30 uur in haar auto over de IJsselallee toen ze in de gaten kreeg dat de auto begon te stinken en te roken. Ter hoogte van het winkelcentrum aan de Mozartlaan kwam er rook onder de motorkap vandaan. De pomp bediende kwam gelijk met de brandblusser aan gelopen en heeft de eerste aktie gedaan. De brandweer had het brandje snel onder controle.

Hennepplantage opgerold
ZWOLLE. Bij onderzoek in een woning aan de Ranonkelstraat werd omstreeks 13.20 uur in twee slaapkamers een in bedrijf zijnde hennepplantage aangetroffen. Verdeeld over twee kamers stonden 326 hennepplanten in plastic potten. Tevens bleek dat de stroom illegaal voor de meter was afgetapt. De plantage is ontruimd. De bewoonster, een 40-jarige vrouw, werd aangehouden. Na verhoor is zij heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Einde dagrapport Pers Zwolle