LEI

persbericht / nr. 1715

11-december-2002

Ondernemer speelt sleutelrol in ontwikkeling naar duurzame landbouw

In de overgang naar een duurzame veehouderij vormt de ondernemer het centrale punt. Met zijn kennis en vaardigheden en een samenhangende visie op het bedrijf moet hij de omslag waarmaken. Een succesvolle veranderingsstrategie voor de veehouderijsector kan daarom alleen in nauwe samenwerking met de betrokken ondernemers worden opgezet. Zo'n aanpak is uitgewerkt in het onderzoeksproject High Quality and Community Farming, waarin een team van onderzoekers van diverse instellingen en boeren werkt aan het melkveebedrijf en de varkenshouderij van de toekomst. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV.

De ontwikkeling van nieuwe, duurzame en door de omgeving gewaardeerde veehouderijsystemen moet worden gebaseerd op de competenties van de ondernemer en op een analyse van de onderneming en haar omgeving. De ondernemer bepaalt de bedrijfsstrategie en heeft inzicht nodig in de stappen die hij moet zetten om die strategie te realiseren. Het onderzoek helpt hem de vragen en dilemma's op dat pad onder ogen te zien en op te lossen, onder meer door gebruik te maken van nieuwe op duurzaamheid gerichte technische ontwikkelingen. Het bedrijf van de toekomst is gebaseerd op innovatieve systemen die de dieren topcomfort bieden, met de beste garanties voor gezondheid en prestaties. Maar de duurzaamheid heeft ook betrekking op de omgeving en op het bedrijf zelf: een goede balans tussen 'planet, people and profit' staat bij het ontwerp centraal.

De nieuwe aanpak is toegepast in een project met vier ondernemers, die werden uitgedaagd om een lange termijn strategie voor hun bedrijf te formuleren en die daarbij werden bijgestaan door een strategisch adviseur. De ondernemers voelden zich daardoor positief aangesproken op hun ondernemerschap. De onderzoekers en adviseur kregen een nieuwe, vraaggestuurde rol, waarin zij de ondernemer instrumenten aanreiken vanuit het concept Integrale Strategische Planning (ISP). Bovendien ontstond er een vruchtbare interactie tussen verschillende onderzoeksdisciplines. Er werd minder tijd gestoken in discussies over 'dé beste oplossing', want waar de ondernemer centraal staat is er niet één algemene oplossing, maar zijn er meerdere die elk voor zich moeten leiden tot een balans tussen ondernemer, omgeving en onderneming.

Het project High Quality and Community Farming maakt deel uit van het LNV-onderzoekprogramma Veehouderijsystemen van de toekomst. In het project werkt het LEI samen met een groot aantal organisaties: EDF, ZLTO Advies, IMAG, Alterra, EPP, Innovationsteam Brandes en Joost de Veer Consultancy.

Op de Landbouw RAI van 10 t/m 14 december worden de tot nu toe behaalde resultaten gepresenteerd. Dat gebeurt onder meer aan de hand van een animatiefilm over het melkveebedrijf van de toekomst Dairy Farm 2025 en door het dagelijks organiseren van discussies tussen prominenten uit de sector en het publiek. Direct aansluitend aan de opening van de RAI op dinsdag 10 december neemt minister Veerman de resultaten van het project in ontvangst.

The entrepreneur as pivot in the transition to sustainable livestock production systems. Bekijk de brochure met management summary