Gemeente 's-Hertogenbosch

12-12-2002

Nieuwe Binnenstad Brigade enthousiast aan de slag

Samen met de gemeente introduceerde Weener Groep op 4 december de nieuwe Binnenstad Brigade: een speciale schoonmaakploeg die gaat zorgen voor een schonere binnenstad en die mensen gaat aanspreken op hun gedrag.

De gemeente wil hiermee het niveau van een schone en veilige binnenstad verhogen en nog beter zichtbaar maken wat er allemaal gebeurt om dit te bereiken. Tijdens winkel-openingstijden ruimen de "brigadiers" in het voetgangersgebied van de binnenstad het zwerfvuil op. Zij vallen goed op met hun knalrode karren en hun felgeel met rode outfit. Als na vier maanden blijkt dat de Binnenstad Brigade een succes is, gaan de gemeente en Weener Groep bekijken of de werkzaamheden kunnen worden uitgebreid.

Achtergrond
De afdeling Beheer Openbare Ruimte en Weener Groep werken al jaren samen op het gebied van schoonmaken en schoonhouden van de stad. Elk jaar evalueren zij de samenwerking en bespreken waar verbeteringen nodig en mogelijk zijn. Dit jaar leidde dit tot een proef van vier maanden met de Binnenstad Brigade. Vijf ervaren medewerkers zijn speciaal getraind om te letten op de verkeersveiligheid en het aanspreken van het publiek op hun gedrag. Als zij goed zichtbaar zijn en laten zien dat ze alles schoonmaken, gooien de mensen minder snel hun troep op straat, is de verwachting. Immers: goed voorbeeld doet goed volgen! De proef is een succes als de binnenstad na vier maanden zichtbaar schoner is dan nu.