Socialistische Partij

Stem Wijzer...

Nog niet overtuigd van de juistheid van je keuze? Test jezelf op de StemWijzer.

Congrespagina

SP: Schade fraude verhalen op bouwbedrijven

12-12-2002 * De SP-fractie in de Tweede Kamer is van mening dat de bouwbedrijven die de overheid hebben benadeeld met behulp van prijsafspraken, de geleden schade moeten vergoeden. Bouwbedrijven zijn in ons land, ondanks het verbod, doorgegaan met het maken van onderlinge afspraken over de vraag wie welk bouwwerk mocht maken en voor welke prijs. Dat heeft geleid tot systematische benadeling van de overheid als opdrachtgever. Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid. Agnes Kant: `Hoe diep is een land gezonken waar het bedrijfsleven zich zo misdraagt over de ruggen van de belastingbetalers en waar de overheid toekijkt en niks doet?'

De bouwbedrijven in ons land blijken via een vernuftig systeem van geheime afspraken jarenlang de bouwopdrachten onderling te hebben verdeeld en afspraken met elkaar te hebben gemaakt over de prijs. De enquêtecommissie toont aan dat dit soort afspraken ook in andere - aan de bouw verwante - sectoren werden gemaakt. Dat is verboden, maar de bedrijven hielden bewust dit systeem in stand. De SP-fractie in de Tweede Kamer vindt dat de bedrijven die zich aan deze praktijken schuldig hebben gemaakt, de schade die de overheid daardoor heeft opgelopen moeten terugbetalen.

Het rapport toont verder aan dat de overheid (de ambtenarij) gevoelig is voor omkoperij en voor "smeren en fêteren" door diezelfde bouwbedrijven. Het besef dat de overheid integer moet zijn, ook in haar contacten met de bouwwereld, is nog niet echt doorgedrongen tot in alle lagen van de overheid. De SP-fractie vindt dat van het integriteitsbeleid nu eens echt werk moet worden gemaakt. De rol die de accountants blijken te spelen in de vele zaken die de commissie heeft uitgediept is schokkend. Zij blijken niet de "vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer" te zijn die zij zo graag beweren te zijn. De SP-fractie vindt in de bevindingen van de commissie aanleiding opnieuw te pleiten voor het beëindigen van de financiële afhankelijkheidsrelatie tussen accountants en opdrachtgever.

Het oordeel van de commissie over het openbaar ministerie, de NMA, en de ministers Netelenbos, Jorritsma en Korthals liegt er niet om. Laatstgenoemde heeft de Tweede Kamer op 14 november 2001 verkeer geïnformeerd over de schikking in de Schipholtunnelzaak. Dat is een ernstige fout die normaal gesproken tot consequenties voor de minister moet leiden. Hoe dat nu verloopt hangt af van het tijdstip van het debat in de Tweede Kamer.
De SP-fractie is met de commissie van mening dat er alle aanleiding is de aanbesteding van bouwwerken beter in de wet te regelen om herhaling van de bouwfraude te voorkomen.