Ingezonden persbericht


Persbericht

Trends in ICTÔ 2003 van Ernst & Young:

Ongezonde arbeidsmarkt ICT ers

Weinig aandacht voor RSI en telewerken

MAARSSEN 12 december 2002 ---- Directeuren en managers met ICT in hun beheer hebben bijna drie keer zo vaak last van RSI als hun collega s zonder ICT in de portefeuille (40,9% ten opzichte van 15,1%). Deze opvallende uitkomst is afkomstig uit Trends in ICTÔ 2003, het jaarlijkse onderzoek van Ernst & Young waaraan 650 directeuren/managers en professionals hebben deelgenomen. Uit het onderzoek blijkt ook dat er nog steeds een tekort is aan goed gespecialiseerd ICT-personeel, terwijl tegelijkertijd een groot aantal ICT ers gedwongen thuis zit. Verder blijkt dat telewerken nauwelijks gestimuleerd wordt in Nederland. Slechts 6,6% van de ondervraagden geeft aan dat hun organisatie telewerken aanmoedigt.

Maar liefst 28,6% van de 650 ondervraagde directeuren/managers en professionals gaf aan dat er binnen hun organisatie geen preventieve maatregelen tegen RSI worden genomen of dat men niet bekend is met dergelijke maatregelen. Ondanks de hoge afwezigheid van preventieve maatregelen beoordeelt 53,3% van de ondervraagden het RSI-beleid toch als goed of voldoende. Een beduidend lagere 15,6% beoordeelt het RSI-beleid als onvoldoende tot slecht. Organisaties die de gevaren van RSI niet onderkennen en tekortschieten in hun preventiebeleid zitten op den duur niet alleen met arbeidsongeschikte werknemers. Sinds kort kunnen zij ook rekenen op flinke schadeclaims. In 2001 is een arboconvenant afgesloten tussen een groot aantal werkgevers en werknemers, waarin onder meer doelen geformuleerd zijn over de preventie van RSI , aldus Jacob Verschuur directeur bij Ernst & Young en verantwoordelijk voor het onderzoek Trends in ICT Ô2003.

Van de groep ondervraagden heeft 10,7% in 2002 getelewerkt. De meeste telewerkers bevinden zich in de dienstverlening (15,5%), de minste telewerkers in de handel en distributie (7,4%). Organisaties staan niet onverdeeld positief tegenover telewerken. 22,2% van de ondervraagden zegt dat hun organisatie telewerken absoluut niet stimuleert.

Veel ICT ers moeten noodgedwongen vertrekken bij ICT-bedrijven. De overheid en not-for-profitsector profiteren hiervan. Zij kunnen deze ICT ers voor minder geld en middelen binnenhalen dan een paar jaar geleden. De belangrijkste vacatures blijven echter vaak nog onvervuld. Dit komt doordat ICT ers van topkwaliteit juist wel blijven zitten bij hun huidige werkgever en de meeste headhunters in de verkeerde vijver vissen , aldus Jacob Verschuur.

Over Trends in ICT" 2003

Voor het zevende achtereenvolgende jaar heeft Ernst & Young het onderzoek Trends in ICT" in relatie tot management en de verbetering van het gebruik en inzet van ICT gehouden. De enquête werd ingevuld door 650 directeuren/managers en professionals, al dan niet betrokken bij ICT. Voor het eerst werd dit jaarlijks onderzoek voorafgegaan door vijf Barometeronderzoeken. Deze tweemaandelijkse, online, onderzoeken zijn gericht op de ontwikkelingen van de ICT-markt. Het houdt continu de vinger aan de ICT-pols van het Nederlandse bedrijfsleven, de overheid en de not-for-profit sector.

De onderwerpen die dit jaar voor het trends onderzoek zijn gekozen, bestaan uit regelmatig terugkerende dilemma s en vraagstukken bij de cliënten van Ernst & Young. Het onderzoek vindt dus plaats vanuit de dagelijkse praktijk.

Het jaarboek Trends in ICT" 2003 wordt uitgegeven door Ernst & Young, Industrygroup Technology Communications and Entertainment/TCE.

Prijs: ¬ 75,- (exclusief BTW).

Te bestellen via http://www.trends-in-ict.nl. Bezorgkosten bedragen ¬ 5,67 in Nederland.

Over Ernst & Young TCE

De Ernst & Young Industrygroup Technology, Communications & Entertainment/TCE werkt in de technologie en IT- sector, de telecom industrie, uitgeverijen en hun media en de entertainment industrie. Als vertrouwd zakelijk adviseur helpen zij u bij het realiseren van groei, bij het managen van risico s en bij het verbeteren van uw financiële performance.

ICT Barometer" en Trends in ICT" zijn Thought Leadership Programma s van Ernst & Young/TCE.