KNMG

150 artsen pakken beroep weer op

Op 3 december 2002, organiseerden het KNMG Loopbaanbureau en de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen, VNVA, met steun van het Ministerie van VWS, de informatiedag Arts weer aan de slag in de Domus Medica in Utrecht. Zie ook: programma van de informatiedag.

150 artsen die ofwel gestopt waren met werken en weer aan de slag willen, ofwel binnen het artsenvak van richting willen veranderen, bezochten deze dag. De organisatoren zijn tevreden met het resultaat, en zien het als een aanleiding om in de komende tijd veel te investeren in begeleiding van deze artsen.

Na een welkomstwoord door Corrie Hermann, sprak Irene Hellemans, cardioloog en voorzitter VNVA over het rapport Herintreden is er vrouwelijk potentieel. Dit rapport toont de resultaten van een enquête onder 18.000 vrouwelijke artsen en is gericht op vrouwen die willen herintreden in het vak. De VNVA had dit initiatief ondernomen na veel signalen van artsen die wel wilden werken, maar waren gestopt. Als reden tot stoppen sprongen arbeidstijden en combinatie met zorg en werk er uit. Irene concludeerde dat er gezien de roep om artsen, voor herintreders ruimte is voor een nieuwe baan, nieuwe kans en nieuwe arbeidscontracten.

Daarna volgden Marjolein Schouten en Marianne Leenders, anesthesioloog, die vertelden over het project Moedercontracten in het UMC. Dit project draait met groot succes vanuit een behoefte aan meer operatiekamerpersoneel en operaties, in betere afstemming van werk en privé. Valkuilen en geleerde lessen kwamen naar voren. Het belangrijkste advies was dat organisaties in staat zijn te veranderen ten gunste van een veranderend werkperspectief van werknemers als er voldoende over gecommuniceerd wordt.

Vervolgens was er een presentatie van de onderzoeksgegevens van het NIVEL naar de opleidingscapaciteiten in de medische beroepen. Lud van der Velde toonde dat vrijwel alle specialisaties en sectoren tekorten hebben. Verder gaf hij aan welke vormen van werktijden er zijn binnen elk specialisme. Arbeidsnormen en tijden liggen nog ver af van wensen van vele herintreders. Er valt nog veel te bespreken om het artsentekort terug te dringen.

De middagsessie opende mw. Prof. Dr. Betty, Meyboom-de Jong, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de RUG. Zij vertelde hoe zij gezin en werk combineert. De reactie van haar kinderen kan herintredende moeders geruststellen: "het is jammer dat je er niet altijd bent, maar we moeten er niet aan denken dat je hele dagen thuis zou zitten." Voorts presenteert zij in hoofdlijnen haar rapport ' De arts van straks ' (http://www.deartsvanstraks.nl/).
De meerwaarde voor herintredende artsen van dit rapport, is dat het parttime opleiden normaal gevonden zal worden. Per individu kunnen competenties en kennisleemtes in kaart gebracht worden. En dat het zichtbaar en geaccepteerd wordt dat full-time werken niet bij een baas hoeft te zijn. KNMG voorzitter de heer R.G.P. Hagenouw, arts, sluit aan op haar pleidooi en spoort aan vooral in overleg te blijven en zelf stappen te zetten om het pad voor alle herintreders meer begaanbaar te maken. En dat wat hem betreft daartoe vandaag een goed begin is gemaakt door de deelnemers aan dit KNMG/VNVA-symposium.
* Tijdens de workshops ontvingen de artsen handreikingen om hun weg te vinden bij het weer aan de slag gaan als arts. Welke opleidingen hebben zij aanvullend nodig, wat is nodig om hen opnieuw te registreren? Ook was van belang om veel aandacht te besteden aan de combinatie werk en zorg.

De evaluatie leverde vragen op naar een training praktische vaardigheden en naar werkervaringsplaatsen. Samen met het SWG gaat de KNMG aan beide binnenkort werken. De VNVA (http://www.vnva.nl/) heeft een speciale training van 7 dagdelen opgezet voor de herintreders. Praktische informatie over sollicitatieprocedures, opleidingseisen- en plaatsen vindt u op:

- www.knmg.nl/loopbaanbureau

- www.knmg.nl/ore (opleiding en registratie)