Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

12-12-2002

Bondsraad CNV BedrijvenBond met grote moeite eens met centraal akkoord

De bondsraad van de CNV BedrijvenBond is vandaag met grote moeite en reserves akkoord gegaan met het centraal akkoord dat in november tussen de vakcentrales, de werkgevers en de overheid is afgesproken. In een verklaring roept de bondsraad de onderhandelaars van de CNV Vakcentrale op te bewerkstelligen dat voor niet cao-lonen dezelfde maximale loonsverhoging van 2,5 procent geldt als voor cao-lonen.

Het feit dat de "looningreep" niet leid tot de vaststelling van een eenduidig percentage, maar afwijking naar beneden en naar boven (middels eenmalig) mogelijk is, leidt ertoe dat de bondsraad met de grootst mogelijke reserve akkoord gaat.
Overigens vindt de bondsraad dat centralisatie van de loonsverhoging een stap terug is in relatie tot de verantwoordelijkheid van sociale partners op dit terrein. "Degradatie van verantwoordelijkheid is met vuur spelen en past niet in de visie van de CNV BedrijvenBond," aldus de bondsraad.

Een ander groot probleem voor de bondsraad van de CNV BedrijvenBond is de werkgelegenheid. De bondsraad vindt dat in het verlengde van het centraal akkoord in bedrijven en bedrijfstakken afspraken moeten worden gemaakt over behoud van werkgelegenheid in ruil voor een verantwoorde loonontwikkeling.

Premiespaarregeling
De bondsraad wil verder dat de premiespaarregeling ondanks het verdwijnen van het belastingvoordeel voor werkgevers blijft bestaan. Inmiddels heeft de CNV BedrijvenBond de eerste signalen binnen dat de regeling door werkgevers wordt afgeschaft. Om zoveel mogelijk informatie hierover te vergaren en leden van de bond en CNV-vertegenwoordigers in ondernemingsraden en
personeelsvertegenwoordigingen bij te staan, is de bond inmiddels begonnen met een voorlichtingsactie over de premiespaarregeling. Dit gebeurt via internet en via de bladen van de bond. Leden kunnen bellen met het gratis nummer 0800 - 023 028 2 of mailen naar premiesparen@cnv.net.

Nadere inlichtingen:

Jaap Jongejan (cao-coördinator)
030 - 6348219
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6348241