Provincie Overijssel

Sociaal-economische schets: zorg en hoop voor Overijssel

De Overijsselse economie heeft vanaf 1997 tot 2002 een bijzonder gunstig beeld laten zien. De telkens neerwaarts bijgestelde verwachtingen van onder meer het CBS De Nederlandsche Bank geven echter aanleiding tot zorg. Dit blijkt uit de Sociaal-economische Schets Overijssel 2002.

De economische groei in Overijssel bleef in 2001 met 1,1 procent wat achter bij het landelijke gemiddelde van 1,4 procent, maar voor de komende jaren wordt een positieve ontwikkeling ten opzichte van de overige provincies verwacht.

Extra hard

Het inzakken van de wereldhandel kwam afgelopen jaar in Overijssel extra hard aan. De provinciale economie groeide 1,1 procent, waar landelijk 1,4 procent werd gehaald. Een verklaring hiervoor is dat in Overijssel de traditionele sectoren als industrie en bouwnijverheid sterker zijn vertegenwoordigd dan in veel andere provincies. Het aandeel van de commerciele en niet-commerciele sectoren neemt echter toe.

Naar verwachting profiteert Overijssel in 2003 van de gunstige productie-omstandigheden in de provincie. Zo ligt Overijssel goed ten opzichte van de Europese afzetmarkten, is er ruimte op de arbeidsmarkt, en zijn de bereikbaarheid en de huisvestingsmogelijkheden voor bedrijven in de provincie uitstekend.

Deze factoren vertaalden zich al naar het positieve mutatiesaldo in het bedrijvenbestand: in 2001 was Overijssel de enige provincie waar meer bedrijven werden opgericht dan opgeheven.

Werkgelegenheid
Gerekend vanaf 1994 is de werkgelegenheid in Overijssel met 20 procent toegenomen. Daarmee loopt de provincie in de pas met de rest van het land. De omvang van de Overijsselse beroepsbevolking is echter sterker gegroeid dan gemiddeld in Nederland. Daarbij is het aantal hoger opgeleiden relatief laag.

De arbeidsparticipatie ligt 1 procentpunt onder het landelijk gemiddelde van 65 procent. Wat dat betreft wordt er echter een inhaalslag gemaakt, doordat steeds meer Overijsselse vrouwen en vijftigplussers gaan deelnemen aan het arbeidsproces. De werkloosheid neemt de komende jaren als gevolg van de teruglopende economie toe, maar door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zal dat zeer geleidelijk gaan.

Bron: provincie Overijssel


© 12-12-2002 Provincie Overijssel