Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-54

Den Haag, 12 december 2002

NMa doet ook in 2003 intensief onderzoek naar bouwsector

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zet haar intensieve onderzoek naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de bouwsector in 2003 voort. De NMa blijft de sector ook de komende jaren actief monitoren, zoals de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid aanbeveelt. De NMa is van oordeel dat geïntensiveerd toezicht op de bouwsector noodzakelijk blijft om tot een gezonde concurrentie in deze sector te komen.

De aandacht voor de bouwnijverheid zal ook blijken uit de NMa-agenda 2003, die de NMa volgende week bekend maakt. Daarin geeft de NMa aan welke sectoren behalve de bouw aandacht zullen krijgen en welke activiteiten de NMa in 2003 onderneemt. De NMa is ook alert op aanbestedingen in andere branches dan de bouwnijverheid. Zij neemt dit mee in risico-analyses en prioriteitstelling, zoals de parlementaire enquêtecommissie aanbeveelt. In haar jaarverslagen verantwoordt de NMa zich over de inzet van haar beleid, de inspanningen die zijn verricht en de ontwikkelingen die zijn gesignaleerd.

Op basis van de bij ondernemingen aangetroffen documenten en andere gegevens waarover de NMa beschikt (waaronder de schaduwadministratie van Koop Tjuchem) heeft de NMa rapport opgemaakt over afspraken tussen de ondernemingen Heijmans en Solétanche naar aanleiding van een melding van de gemeente Amsterdam over de aanbesteding van de Noord-Zuidmetrolijn, kartelafspraken tussen 4 ondernemingen rond een aanbesteding van de gemeente Scheemda, kartelafspraken tussen 13 ondernemingen over aanbestedingen van asfaltwerken in Friesland, Groningen en Drenthe en kartelafspraken tussen 18 ondernemingen over onder meer prijzen en marktverdeling tussen asfaltcentrales.

Nadat de ondernemingen hebben gereageerd op een rapport en de NMa definitief vaststelt of sprake is van een overtreding, beslist de NMa of en zo ja, welke boetes worden opgelegd. Bij het vaststellen van de hoogte van de boetes hanteert de NMa haar Richtsnoeren Boetetoemeting. Boetes kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van een onderneming.

In 2003 zal de NMa onderzoeken afronden die op dit moment nog gaande zijn en nieuwe onderzoeken opstarten. Dit gebeurt ook in andere sectoren dan de bouw.

Meer informatie: Saskia Bierling/Barbara Roest, tel. (070) 3303320/3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren), e-mailadres: s.d.bierling@minez.nl / b.roest@minez.nl