Gemeente Wijk bij Duurstede

Nieuws

Intentieverklaring Nieuwe Hollandse Waterlinie Utrecht

De Utrechtse Waterliniegemeenten gaan samenwerken om de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uniek monument te behouden en te versterken. Als eerste stap hiervoor is door de gemeenten Breukelen, Bunnik, De Bilt, Houten, Loenen, Maarssen, Nieuwegein, Utrecht, Vianen, Wijk bij Duurstede, het Bestuur Regio Utrecht en de provincie Utrecht op 2 december jl. in fort De Bilt een intentieverklaring getekend. Zij spreken met elkaar af dat zij zich actief zullen inzetten voor het behouden en versterken van het concept en de fysieke elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De ondertekenaars willen de karakteristiek van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gebruiken voor gemeentelijke en regionale plannen. Zij hechten grote waarde aan het beter zichtbaar en beleefbaar maken van de linie in het landschap.

Het grootste deel van de linie ligt in de provincie Utrecht. Hier is de ruimtelijke druk op de Nieuwe Hollandse Waterlinie groot. Daardoor dreigt de cultuurhistorische waarde en het unieke karakter te worden aangetast. Mogelijkheden om de Waterlinie en de daarin gelegen objecten te behouden en te ontwikkelen moeten worden benut.

De waterliniegemeenten willen de volgende aandachtspunten bij de ruimtelijke planontwikkeling:

- De openheid van de inundatiegebieden, schootsvelden en verboden kringen zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk versterken.
- De objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op hun huidige plaats, in relatie tot hun omgeving behouden en de relatie met de omgeving waar mogelijk versterken.

- De samenhang van de objecten onderling en met hun omgeving behouden en waar mogelijk versterken, bijvoorbeeld historische verbindingslijnen, zichtassen en schootsvelden.
- Rekening houden met de beslotenheid en geheimzinnigheid van sommige fortterreinen bij het toekennen van nieuwe functies.
- De historische objecten van het watersysteem van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zo veel mogelijk onaangetast laten.

- Bij nieuwe bestemmingen en functies en bij de (her)inrichting van het gebied de karakteristieken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie belangrijk laten meewegen bij de ruimtelijke inrichting.
- Het toeristisch recreatief potentieel benutten, om zo de Nieuwe Hollandse Waterlinie een breder maatschappelijk draagvlak te geven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het BRU : Vera Cerutti, tel. 030-286 25 35 of Nico Postma, tel. 030-286 25 79. Zie ook: www.bru.nl of www.hollandsewaterlinie.nl