TNO Voeding


Perskamer

TNO en LUMC ontwikkelen groeidiagrammen voor Turkse en Marokkaanse kinderen - Te klein, te lang, te dun, te dik?

TNO

12 december 2002

TNO Preventie en Gezondheid en het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC hebben accurate groeidiagrammen voor Turkse en Marokkaanse kinderen ontwikkeld. Voor deze kinderen bestonden tot nu toe geen aparte groeidiagrammen. De lichaamsbouw van Turkse en Marokkaanse kinderen verschilt zoveel met die van Nederlandse kinderen dat aparte groeidiagrammen noodzakelijk zijn. De verschillen met kinderen van Nederlandse afkomst zijn nog groter dan bij bijvoorbeeld kinderen van Antilliaanse of Surinaamse afkomst. En het zijn de grootste groepen allochtone kinderen in Nederland.

Groei en ontwikkeling zijn belangrijke peilers bij het bepalen van gezondheid van zowel een individueel kind als van de bevolking als geheel. Om groei en ontwikkeling te volgen zijn actuele groeireferentiewaarden nodig. Ook voor Nederlandse kinderen zijn nieuwe diagrammen gemaakt.

De diagrammen werden op donderdag 12 december 2002 gepresenteerd tijdens het door TNO en het LUMC georganiseerde symposium `Te klein, te lang, te dun, te dik'.

Groeidiagrammen voor Turkse en Marokkaanse kinderen De diagrammen zijn tot stand gekomen op basis van gegevens uit de Vierde Landelijke Groeistudie die TNO en LUMC in 1997 met medewerking van GGD'en en Thuiszorgorganisaties hebben gedaan. De gegevens voor de Marokkaanse en Turkse diagrammen zijn verzameld in de vier grote steden. De verschillen met Nederlandse kinderen treden op vanaf de peuterleeftijd. Uiteindelijk worden deze kinderen gemiddeld 10 cm minder lang dan kinderen van Nederlandse afkomst. Nederland is een immigratieland en gezondheidswerkers lopen tegen het probleem aan dat de groei van kinderen van verschillende etnische afkomst soms lastig te volgen is op de Nederlandse groeireferentiediagrammen. De kans bestaat dat daardoor allochtone kinderen volgens de Nederlandse diagrammen te klein worden bevonden en worden doorverwezen voor nadere diagnostiek. Dit zou vergeleken met de `eigen' referentie diagrammen mogelijk niet nodig zijn omdat zij dan in het `normale' gebied vallen.

BMI-meetmethode voor kinderen: over- en ondergewicht beter te signaleren
De jeugd is de laatste jaren steeds zwaarder geworden. Het aantal kinderen met overgewicht is vergeleken met 1980 bijna verdubbeld en het overgewicht is ernstiger. Afhankelijk van leeftijd en geslacht heeft ongeveer 15% van de kinderen tot 19 jaar overgewicht.

TNO en LUMC hebben voor het eerst ook body mass index (BMI) diagrammen speciaal voor kinderen ontwikkeld. De BMI-score geeft een indicatie voor over- of ondergewicht. De BMI-score wordt berekend door het gewicht in kilogram te delen het kwadraat van de lengte in meters. Voor kinderen zijn er nu BMI-tabellen gemaakt die ook afhankelijk zijn van de leeftijd. Bijkomend voordeel is dat ook op de volwassen leeftijd de BMI-methode wordt gebruikt. Ontwikkelingen in het lichaamsgewicht zijn op deze manier goed te volgen. Om overgewicht te signaleren kunnen ook nieuwe diagrammen met taille- en heupomtrekreferenties worden gebruikt. Deze omtrekmaten geven informatie over de vetverdeling. Afwijkingen worden nu eerder duidelijk zodat er bijvoorbeeld tijdig kan worden begonnen met de preventie van verdere gewichtstoename.

De groeidiagrammen zijn te bestellen bij:

Uitgeverij Bohn Staffleu Van Loghum, http://www.bsl.nl * Verschillende groeidiagrammen voor jongens en meisjes in verschillende leeftijdsgroepen.
Prijs per groeidiagram (los exemplaar) EUR 19,34

* Handleiding bij het meten en wegen van kinderen en het invullen van groeidiagrammen.
ISBN: 9000034639
Prijs (los exemplaar): EUR 15,25

Meer informatie:
TNO Preventie en Gezondheid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---