Provincie Utrecht

Persbericht

Overheid trekt zich terug uit energiebedrijf

Provincie akkoord met verkoop REMU

12-12-2002
Provinciale Staten van Utrecht (PS) hebben besloten om mee te werken aan de verkoop van REMU aan ENECO. De provincie is met een indirect aandeel van 33% grootaandeelhouder van de REMU. Verkoop betekent een historisch besluit. Sinds 1917 was de provincie als eigenaar nauw betrokken bij de energiedistributie in de provincie Utrecht. Nu trekt de provinciale overheid zich volledig uit het
energiedistributiebedrijf terug.

Het besluit van provinciale staten werd gisteravond laat genomen .Dit ging niet zonder slag of stoot. Het college van gedeputeerde staten overlegde met PS over een volledige verkoop van het bedrijf. Dit voorstel vloeide voort uit een principebesluit van twee jaar geleden, waarin PS het college machtigde om tot verkoop dan wel fusie van REMU over te gaan. Volgens de provincie is dit nodig om REMU de kans te geven in de internationale energiemarkt levensvatbaar te blijven.

Extra garantie
Een deel van de Utrechtse Staten wilde gisteravond van het college als extra garantie dat de REMU energienetten ook na verkoop aan ENECO altijd in overheidshanden zouden blijven. PvdA diende hiertoe een motie in. Daarin werd gepleit die garantie in het verkoopcontract tussen REMU en ENECO op te nemen.

Pittig debat
Dit leverde een pittige discussie op in de Statenvergadering. Portefeuillehouder M. Kallen-Morren, die het voorstel van het college verdedigde, raadde de motie af omdat die de verkoop van REMU aan ENECO op losse schroeven zou zetten. Gedeputeerde Staten vertrouwen er op dat de Tweede Kamerde leveringszekerheid van het net zal garanderen. Daar ligt de eindverantwoordelijkheid voor het in overheidshanden houden van een netbedrijf.

De motie werd uiteindelijk verworpen, Hierna stemde een ruime meerderheid van PS voor het voorstel tot verkoop. Tegen stemden de fracties van de SP, van GroenLinks, van de SGP en twee leden van D66. Het wachten is nu op goedkeuring van de minister van Economische Zaken en van de NMA.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl