Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten


Ook tempering groei van uitgangsmateriaal

Exportgroei bloemen en planten krimpt tot 5%

Aalsmeer, 13 december

Door een geringe groei van de Nederlandse bloemen- en plantenexport in november is de groei van de exportwaarde gekrompen tot 5%. Het uitgangsmateriaal, bestemd voor verdere productie tot snijbloem of plant, klom dit jaar met 3,3%. Dat is een tempering van de groei die over de afgelopen vijf jaar uitkwam op gemiddeld 5%. In totaal ligt de exportwaarde tot en met november op 4,2 miljard. Dit blijkt uit de maandelijkse statistieken van het bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten, dat per 1 januari 2003 wordt omgedoopt in HBAG Bloemen en Planten.

Vorig jaar bleef de Nederlandse export in het laatste kwartaal achter bij de gemiddelde groei, die over het gehele jaar kon worden gerealiseerd. Het heeft er alle schijn van, dat deze ontwikkeling zich ook dit jaar voordoet. Oktober en november bleven achter bij de gemiddelde groei en de huidige winterse omstandigheden in bijna geheel Europa belemmeren de afzet. Vorig jaar bleef de export overigens in december voor het eerst sinds jaren al achter bij de gemiddelde groei.

Bloemen en planten

De export van snijbloemen kwam afgelopen maand slechts 1% hoger dan die van vorig jaar. In waarde bedraagt de snijbloemenexport tot en met november 2,7 miljard, 3% meer dan vorig jaar. Van de grotere afnemers blijven Engeland (+11%) en Rusland (17%) het goed doen. Duitsland, met ruim 30% de belangrijkste bestemming, neemt structureel minder af (-2%) terwijl de daling in Frankrijk (-1%) volgens exporteurs incidenteel is. De uitvoer van pot- en tuinplanten was in november met een toename van 2% ook bescheiden. Cumulatief ligt de groei op 10% tot een exportwaarde van 1,3 miljard. Duitsland blijft ook bij deze productgroep achter bij de groei (+4%).

Uitgangsmateriaal

Op de totale bloemen- en plantenexport vanuit Nederland is het uitgangsmateriaal met een aandeel van 4% en een omzetwaarde dit jaar van 175 miljoen bescheiden. De productiewaarde in Nederland ligt evenwel veel hoger en wordt op jaarbasis geschat op ruim 350 miljoen. Voor de Nederlandse positie als totaalleverancier is het uitgangsmateriaal, dat bestemd is om verder te worden geteeld tot plant of snijbloem, zeer belangrijk. De in Nederland geregistreerde export geeft geen totaalbeeld. Niet alle productgroepen en de onder regie van Nederlandse ondernemingen in het buitenland geteelde stekken en jonge planten vallen buiten de statistieken. Opvallend is, dat de export van uitgangsmateriaal naar belangrijke bestemmingen als Duitsland en Japan dit jaar is gezakt. Duitsland noteert een daling van 11%, gelijk verdeeld over uitgangsmateriaal voor bloemen en planten. Japan is de belangrijkste afnemer van Nederlandse stekken voor de bloementeelt, maar nam 6% minder af. In beide landen staat de sierteelt volgens handelaren onder druk door weggevallen vraag en gestegen kosten.

Meer informatie:
afdeling markt en economie, Jan Lanning of Marcel Rutten: Telefoon : (0297) 380090 of e-mail:
jlanning@bloemengroothandel.com
m.rutten@bloemengroothandel.com