Rechtbank Leeuwarden



Tijdelijk clubhuis voor golfbaan mag blijven staan, ondanks twijfel over de planologische inpasbaarheid van de golfbaan (gemeente Gaasterlân-Sleat)

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 13-12-2002

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gaasterlân-Sleat (B&W) hebben een bouwvergunning verleend voor een tijdelijk clubgebouw en afslaghut voor de negen holes golfbaan in Gaasterland. Omwonenden hebben hiertegen bezwaar gemaakt en de voorzieningenrechter van de rechtbank te Leeuwarden gevraagd om de bouwvergunning te schorsen. In zijn uitspraak van 9 december 2002 heeft de voorzieningenrechter dit verzoek afgewezen.

De rechter is het niet eens met B&W dat de omwonenden geen spoedeisend belang meer hebben bij schorsing van de bouwvergunning, omdat de tijdelijke gebouwen er al staan. Dat zou afbreuk doen aan de mogelijkheden van de rechtsbescherming, aldus de bestuursrechter. Hij overweegt verder, dat tijdelijke gebouwen die in enkele dagen kunnen worden opgericht, ook even snel weer kunnen worden afgebroken.

Inhoudelijk gaat het er vooral om dat de golfbaan is gesitueerd in de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De bestemmingsplanprocedure hierover loopt nog. B&W zijn van mening dat uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (AbRS) valt af te leiden, dat het definitieve bestemmingsplan nog maar een kwestie van tijd is. De bestuursrechter is van mening dat dit wellicht nog niet zo gemakkelijk is als B&W lijken te denken. Hierbij is met name van belang, dat het rijksbeleid de aanleg van golfbanen in de EHS verbiedt. Volgens de voorzieningenrechter kan er op dit moment eigenlijk geen goed oordeel worden gegeven over de vraag of het bestemmingsplan de eindstreep zal halen, omdat concrete milieu-informatie over de effecten van de golfbaan op de omliggende natuurgebieden ontbreekt.

Desondanks heeft de voorzieningenrechter het verzoek om de bouwvergunnig te schorsen, afgewezen. Hij heeft in zijn overwegingen betrokken dat de golfbaan inmiddels is aangelegd op grond van een geldige vergunning, waartegen ook geen beroepsprocedure meer loopt. De golfbaan mag dus gebruikt worden. De voorzieningenrechter ziet niet in dat een clubhuis en een afslagruimte aan de verstoring van de natuur, die dus toch al kan optreden, nog iets toe of af zal doen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF1912

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=10082&i=32&ti=3 .