Leger des Heils

Kerken organiseren wake voor asielzoekers


- November 29, 2002 - 9:08 AM

Raad van Kerken in Nederland ondersteunt initiatief
De interkerkelijke werkgroep De Nachtwacht uit Deventer organiseert in de nacht van 14 en 15 december 2002 een wake voor asielzoekers die al heel lang in Nederland verblijven en afkomstig zijn uit landen met een recent verleden van burgeroorlogen en ernstige
mensenrechtenschendingen. Motto van de actie is 'Wij kunnen er niet van slapen daarom een nachtwake'. De Raad van Kerken in Nederland ondersteunt dit initiatief en roept lokale parochies en gemeenten op om in de nacht van 14 op 15 december 2002 eveneens een nachtwake te houden. Met deze actie wil de Raad van Kerken opnieuw aandacht vragen voor de onzekere en uitzichtloze situatie waarin deze mensen verkeren en pleiten voor een Eenmalige Bijzondere Maatregel.

Sinds de nieuwe Vreemdelingenwet in werking is getreden op 1 april 2001 worden asielverzoeken snel afgehandeld. Echter uit de periode daarvoor zijn er nog duizenden asielzoekers die al drie jaar, vier jaar of veel langer nog in Nederland verblijven. De overheid is medeverantwoordelijk voor deze situatie omdat zij hun verblijf heeft gedoogd of onduidelijk en steeds wisselend beleid heeft gevoerd. Zij zijn vaak ingeburgerd in de Nederlandse samenleving, hun kinderen spreken perfect Nederlands en kennen het land van hun ouders niet. Maar hun toekomst is onzeker en zij mogen bijvoorbeeld niet werken. De Raad van Kerken meent dat de overheid op humanitaire gronden aan deze mensen een verblijfsvergunning moet verlenen.

Nader informatie over deze oproep van de Raad van Kerken: Michel Peters, tel. 070-3136800

Tijdens deze nachtwake kunnen vluchtelingen en betrokkenen aan het woord komen. Er kan muziek zijn uit diverse culturen. En natuurlijk kan er worden gebeden en gezwegen, gesproken en gezongen, verteld en gedanst. De Nachtwacht heeft een actiepakket beschikbaar bestaande uit een affiche, een model voor een persbericht, praktische suggesties hoe je zo'n wake inhoud kunt geven en een petitietekst.

Nadere informatie over de invulling van de wake: Initiatiefgroep De Nachtwacht, Peter Dullaert, tel. 06-54946223, e-mail: actienachtwacht@hotmail.com