Ingezonden persbericht

IVN VALKENBURG AAN DE GEUL
POSTBUS 7
6300 AA VALKENBURG AAN DE GEUL
tel. 043-4591561 / b.g.g. 046-4524233

Excursie vogelwerkgroep Pica

Vogelwerkgroep Pica houdt haar laatste excursie van het jaar 2002 op zaterdag 14 december. Het betreft een korte ochtendwandeling, die om 9.00 uur start vanaf de ingang van de kasteeltuin te Oud-Valkenburg. Na de excursie vindt de jaarvergadering van de vogelwerkgroep plaats. Deelname aan de excursie is gratis voor iedereen, de vergadering is alleen voor leden bedoeld.

Kerstwandeling IVN

Het IVN Valkenburg aan de Geul organiseert op zondag 15 december een kerstwandeling in de omgeving van Vaals. Onder leiding van natuurgids én voorzitter Wiel Wijnands wordt gewandeld door het prachtige heuvelachtige landschap van Vaals. De excursie start om 11 uur vanaf het busstation in Vaals en duurt ongeveer 4 1/2 uur. De wandeling is niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn. Goed wandelschoeisel wordt aanbevolen. Deelname is gratis. Carpooling vanuit Valkenburg is mogelijk. Men dient dan om 10.30 uur klaar te staan bij het Walramplein. Voor meer inlichtingen kan men zich wenden tot Wiel Wijnands, tel. 045-4052466.

Toename aantal bezoekers kasteeltuin

De naamsverandering van de heemtuin bij kasteel Schaloen te Oud-Valkenburg heeft een rol gespeeld bij de toename van het aantal bezoekers. Vorig jaar heette de tuin nog heempark Sjloens Heim en trok toen ruim 6000 bezoekers. Dit jaar werd de tuin voor het eerst omgedoopt tot Kasteeltuin Oud-Valkenburg, het bezoekersaantal steeg tot 10600. Naast de naamswijziging werd de tuin ook ruimer opengesteld, vorig jaar gingen de poorten pas om 13.00 uur open, dit jaar om 10.30 uur. Tevens is er een aantrekkelijkere, full-color strooifolder gemaakt die beter opviel dan de vroegere, tweekleurendruk strooifolder. Een stijging van het bezoekersaantal was noodzakelijk, omdat de gemeentelijke exploitatiesubsidie op termijn zal verdwijnen. Daarmee zullen de kosten van de enige professionele arbeidskracht die de tuin rijk is, straks voor rekening van de IVN-afdeling Valkenburg aan de Geul komen. De wijzigingen die door het IVN zijn doorgevoerd in 2002, houden verband met een advies dat adviesbureau ZKA uit Breda in opdracht van de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft opgesteld. De gemeente erkende dat de aanloopperiode nog wat geldelijke problemen kon opleveren en heeft de exploitatiesubsidie niet geheel afgebouwd. Zowel dit jaar als volgend jaar krijgt het IVN nog 5000 Euro subsidie, daarna moet de vereniging en daarmee ook de tuin op eigen benen staan.
Het IVN gaat verder op de ingeslagen weg en hoopt volgend seizoen een groter kassagebouw te kunnen realiseren, waardoor ook meer producten op het gebied van natuur en milieu verkocht kunnen worden. Verder zal de bewegwijzering naar de tuin onder handen worden genomen. Ook wordt er meer reclame gemaakt voor de tuin, waarbij het niet alleen gaat om het extra aantrekken van bezoekers maar ook van vrijwilligers. Het onderhoud, beheer en de openstelling van de tuin en de erbij gelegen watermolen komt namelijk op het conto van ruim zeventig vrijwilligers. Wie meer wil weten over de mogelijkheden om vrijwilligerswerk binnen de kasteeltuin te verrichten kan vrijblijvend contact opnemen met Servé Roebroek, tel. 043-4591561 of met voorzitter Wiel Wijnands, tel. 045-4052466.

02-12-2003