Gemeente Weert

04/12/2002

Kerstvoorstellingen uit de hele wereld in Jacob van Hornemuseum in Weert

In het Jacob van Hornemuseum in Weert start op zaterdag 14 december een expositie van kerstvoorstellingen, afkomstig uit de hele wereld. Twee particulieren stellen delen van hun verzameling hiervoor beschikbaar. Die verzamelingen omvatten diverse scènes binnen het kerstverhaal. Dat zijn in eerste instantie natuurlijk de aanbidding van de herders en het bezoek van de drie koningen. Maar dit jaar zijn er ook voorwerpen die speciaal de Vlucht naar Egypte tot onderwerp hebben.

De expositie is dit jaar samengesteld uit de collecties van de heer J. Moonen uit Weert en mevrouw L. Reynen-van Halbeek uit Pey-Echt.

Kerststallen
J. Moonen, die al enkele jaren geleden exposeerde in het museum, laat opnieuw een selectie van zijn indrukwekkende collectie kerststallen zien. Totaal bestaat de collectie op dit moment uit exact 500 kerstgroepen en kerstvoorstellingen; van zeer divers materiaal gemaakt en afkomstig uit vele verschillende landen, verspreid over de werelddelen Europa, Afrika, Azië en Amerika.

Kerstgroep uit Equador, een van de vele stallen uit de collectie van J. Moonen (foto J. Moonen)

Kerstgroep uit Equador, een van de vele stallen uit de collectie van J. Moonen. (foto J. Moonen)

Vlucht naar Egypte
Minder omvangrijk maar desondanks bijzonder is de collectie van Mevrouw L. Reynen-van Halbeek. Zij heeft zich toegelegd op het verzamelen van voorstellingen van de Vlucht naar Egypte, een ander onderdeel uit het kerstverhaal. Doorgaans betreft het afbeeldingen van Maria en het kind gezeten op een ezel met Jozef aan hun zijde. De verzameling omvat beelden, wanddoeken, tegels, kaarten, boeken, en prenten.

Kerstsfeer
Ook dit jaar is het museum weer in gepaste kerstsfeer gebracht. Babette Kessels uit Neeritter zorgde voor de vormgeving en uitvoering.

Openingstijden
De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 6 januari 2003. Museum Jacob van Horne is gelegen aan de Markt 7 in Weert. Toegang is gratis. Geopend is het museum tijdens de kerstperiode dagelijks van 14.00 tot 17.00 uur, ook op Eerste en Tweede Kerstdag. Echter, Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met T. Schers, tel. (0495) 575 360.