PLAN NEDERLAND

Plan werkt mee aan nationaal onderwijsprogramma Nicaragua

Amsterdam, 9 december 2002- Plan Nicaragua is gevraagd mee te helpen bij de implementatie van een nationaal onderwijsprogramma dat met behulp van de Wereldbank en de Nicaraguaanse Ministerie van Onderwijs opgezet wordt. Het is de bedoeling dat dit programma op alle basisscholen in Nicaragua ingevoerd gaat worden. Plan werd uitgenodigd op een conferentie van de Wereldbank op 14 november dit jaar in Managua. De Wereldbank is een van de initiatiefnemers in het onderwijsproject in Nicaragua. Plan krijgt nu via de Wereldbank een kans om haar invloed in de onderwijssector in Nicaragua uit te breiden.

Eenduidige aanpak
Nicaragua is een van de zeven landen die onlangs door de Wereldbank geselecteerd zijn voor deelname aan het 'Fast Track Initiative for Education for All'. De bank investeert tientallen miljoenen dollars in de onderwijssector in Nicaragua en heeft het Ministerie van Onderwijs gevraagd een voorstel in te dienen op welke wijze het onderwijs te verbeteren in het land. Voorwaarde voor de Wereldbank is dat er binnen de Nicaraguaanse regering consensus bestaat over de aanpak. Het door de Nicaraguaanse overheid ingediende voorstel dient ter toetsing aangeboden te worden aan non gouvernementele organisaties (NGO's). Hiervoor zijn slechts zes organisaties uitgenodigd om deel te nemen. Plan is een van de genodigden. Plan Nicaragua heeft veel ervaring in het opzetten van onderwijsprojecten en is in die hoedanigheid een belangrijke partner in het beïnvloeden van het onderwijsbeleid in Nicaragua.

De aanpak van Plan
Het project is opgedeeld in twee fases. De eerste fase loopt nog tot eind december 2003, en startte in januari 2001. Plan Nederland heeft voor deze eerste fase al ruim 1 miljoen US dollar in de uitvoering van het 'Quality Learning programma's (Escuela Nueva) van Plan Nicaragua geïnvesteerd. De tweede fase zal daarna opgestart worden en momenteel wordt gekeken naar de doelstellingen voor het volgende traject. Dit grootschalige onderwijsprogramma richt zich op de verbetering van de kwaliteit van het onderwijssysteem. Het 'Escuala Nueva' project wordt op alle 98 scholen in de Plan werkgebieden ingevoerd. Ook andere uitgenodigde NGO's, zoals USAID en UNICEF zijn betrokken bij de 'Quality Learning' methode van de Nicaraguaanse overheid, elk met een eigen aanpak, gebaseerd op dezelfde uitgangspunten (New School, Modelschools, etc.). De bedoeling is dat alle methodes op elkaar worden afgestemd en worden ingevoerd op alle scholen in Nicaragua.

Plan Nederland
Plan Nederland is lid van de koepelorganisatie Plan International; een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie met activiteiten in 45 programmalanden. Plan International werd in 1937 opgericht als Foster Parent's Scheme for (War) Children of Spain. De primaire doelstelling van Plan is het realiseren van een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Plan voert programma's en projecten uit in de directe leefomgeving van kinderen. Teneinde haar internationale herkenbaarheid en zichtbaarheid te vergroten heet Foster Parents Plan Nederland, sinds 1 mei 2002, Plan Nederland.
Zie ook: www.plannederland.nl


--------------------- EINDE PERSBERICHT ---------------------

Noot voor de
redactie:

Voor meer informatie over dit project kijkt u op www.plannederland, of kunt u contact opnemen met:

Plan Nederland
Layana Mokoginta
Hoofd Corporate Communications & Marketing
Tel: 020 5495555
E-mail: layana.mokoginta@plannederland.nl


09 dec 02 12:03