Gemeente Den Haag

2002-12-10: Gemeente Den Haag en Suriname gaan samenwerken


---

De gemeente Den Haag en Suriname gaan nauw met elkaar samenwerken. Burgemeester Deetman van Den Haag en de Surinaamse minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking, drs. K. Raghoebarsing zullen zaterdag 14 december aanstaande hun handtekening zetten onder de officiële samenwerkingsovereenkomst. In deze overeenkomst zijn doelstellingen en uitgangspunten van de onderlinge samenwerking beschreven. Beide partijen willen komen tot een culturele samenwerking en uitwisseling en het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van voorzieningen op het gebied van Cultuur, Onderwijs en Economie, Gezondheidszorg, Sport en Welzijn, en op het gebied van Politieaangelegenheden, Jeugd en Veiligheid.

De intentie tot samenwerking is uitgesproken tijdens een bezoek van een Haagse delegatie aan Suriname, begin november 2001. Op 8 november 2001 hebben de voorzitter van de Nationale Assemblee van de Republiek Suriname, de heer R. Sardjoe en burgemeester Deetman van Den Haag een verklaring ondertekend. In deze verklaring hebben partijen de intentie uitgesproken om - op basis van een aantal gemeenschappelijke uitgangspunten - een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. De Haagse delegatie bezocht Suriname op uitnodiging van wijlen de heer J. Lachmon, in leven voorzitter van de Nationale Assemblee van Suriname.

Het afgelopen jaar is door beide partijen ijverig gewerkt aan de formulering van de uitgangspunten ten behoeve van het samenwerkingskader dat op projectbasis concrete invulling zal krijgen. De overeenkomst telt verschillende projecten. Zo gaan Haagse scholen samenwerken met scholen in Suriname, worden uitwisselingsprogrammas ontwikkeld voor Surinaamse kunstenaars, musici en sporters en zal de gemeente een bijdrage leveren aan de uitbreiding van de bestaande collecties van het Cultureel Centrum Suriname. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om langdurig werkloze en in Den Haag woonachtige Surinamers, die te kennen hebben gegeven te willen remigreren, te begeleiden in het reïntegratieproces op de Surinaamse arbeidsmarkt. Ook gaat de gemeente na of er mogelijkheden zijn voor samenwerking tussen zorginstellingen in Suriname en Den Haag, met name waar het gaat om de verzorging en verpleging van senioren. De gemeente Den Haag is verder betrokken bij het opzetten van een geneesmiddelen-distributiesysteem in Suriname. Momenteel vindt daarvoor een feitenonderzoek plaats. Op basis van dit onderzoek zal een plan van aanpak worden opgesteld voor het op te zetten distributiesysteem.

Ook is de gemeente Den Haag betrokken bij de ontwikkeling van tuinbouw in Suriname. De gemeente stelt hiervoor netwerken en expertise beschikbaar aan het Surinaamse bedrijfsleven. Met partijen in Den Haag en het Westland zullen nadere mogelijkheden worden onderzocht. Suriname wil bij de openstelling van de Amerikaanse grenzen per 2006 een belangrijke rol spelen op land- en tuinbouwtechnisch gebied in het zogeheten Carricom gebied.

De gemeente Den Haag heeft gekozen voor samenwerking met Suriname omdat daar de roots liggen van tien procent van haar bevolking. De gemeente probeert hiermee onder meer te bereiken dat onder Hagenaars meer begrip ontstaat voor de Surinaamse gemeenschap in de stad. De samenwerking tussen Suriname en Den Haag zal op verschillende wijzen vorm en gestalte krijgen. Enerzijds door de inzet van expertise voor het realiseren van concrete activiteiten en diensten. Anderzijds door projecten die worden uitgevoerd te ondersteunen en materiële ondersteuning te verlenen in de vorm van bijvoorbeeld meubilair en (leer)hulpmiddelen.

De gemeente streeft naar samenwerkingsvormen die uitgaan van zoveel mogelijk een op een-relaties tussen (overheids)instanties, instellingen, verenigingen, stichtingen of bevolkingsgroepen in Den Haag en in Suriname. De gemeente vervult de functie van regisseur, coördinator en facilitator. Dit vindt plaats onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van de Stuurgroep Samenwerking Suriname-Den Haag, waarvan burgemeester Deetman en de wethouders Heijnen (Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratie) en Verkerk (Economie en Personeel) deel uitmaken.
De samenwerkingsovereenkomst geldt voor de komende vier jaar. Jaarlijks wordt geëvalueerd en worden de vorderingen met de gemeenteraad besproken.

last update: 10-12-2002 16:56:58 ;pag.: 17297; auteur: 616;cat.: