Ingezonden persbericht

Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 11 december 2002

Platina Film voor PIETJE BELL

Uitreiking Platina Film Awards aan leden van de cast en crew zaterdagochtend 14 december 11.00 uur in Rotterdam (Hotel Inntel, 7e etage, Leuvehaven 80)

De Nederlandse speelfilm PIETJE BELL heeft 200.000 bezoekers getrokken en wordt bekroond met de Platina Film. De uitreiking van de Awards door Herman de Wit (Hoofd Programma Nederlands Film Festival) aan o.a. Maria Peters (scenario en regie), Quinten Schram (Pietje Bell), Frensch de Groot (Sproet), Jordy Mul (Engeltje) en de producenten Dave Schram en Hans Pos, vindt plaats op zaterdagochtend 14 december 11.00 uur in ROTTERDAM (Hotel Inntel, 7e etage, Leuvehaven 80, ontvangst vanaf 10.30 uur). Om 11.30 uur precies vertrekt het gezelschap, waaronder ook enkele figuranten en familieleden, voor een rondrit van ruim een uur door ROTTERDAM in de Pietje Bell snerttram met gids, levende muziek en - uiteraard - een stevige kom snert.

PIETJE BELL ging 17 november 2002 in de Nederlandse bioscopen met 125 filmkopieën in première. In nog geen vier weken tijd genoten inmiddels 200.000 bezoekers, verspreid over verschillende generaties, van deze ondeugende familiefilm. Met 131 filmkopieën staat Pietje Bell momenteel op nummer 2 na HARRY POTTER in de lijst van 20 best bezochte films. Een fantastisch resultaat omdat PIETJE BELL uitsluitend in matinee- en vroege avondvoorstellingen te zien is.

PIETJE BELL is geregisseerd door Maria Peters (KRUIMELTJE) en is gebaseerd op met name de eerste twee delen uit de Pietje Bell-serie van Chris van Abkoude. De belangrijkste rollen worden vertolkt door Felix Strategier (vader Bell), Angela Groothuizen (moeder Bell), Katja Herbers (Martha Bell), Marjan Luif (tante Cato), Arjan Ederveen (drogist Geelman), Stijn Westenend (Jozef Geelman), Rick Engelkes (Paul Velinga) en Willem Nijholt (krantenmagnaat). Quinten Schram is Pietje Bell. Frensch de Groot (Sproet), Jordy Mul (Engeltje), Sjoerd Metz (Peentje), Serge Price (Kees) en Nicky Burger (Jaap) spelen de vriendjes van Pietje Bell.

Pietje Bell weet als geen ander met zijn dwaze avonturen de stad op stelten te zetten. Dat is steeds de reden dat hij de voorpagina van de krant haalt. Sommigen spreken er schande van, maar anderen vinden hem een held, zoals zijn vriendje Sproet. Als er nare stukken over Pietje in de krant verschijnen besluit hij onzichtbaar te worden. Vanaf dat moment krijgt iedereen te maken met de bende van De Zwarte Hand.

De Nederlandse Federatie voor de Cinematografie, het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film introduceerden de Gouden Film en de Platina Film op 4 september 2001 in samenwerking met Fine BV. Eerder werd de Platina Film uitgereikt aan COSTA!, NYNKE, THE DISCOVERY OF HEAVEN, MINOES, VOLLE MAAN en JA ZUSTER, NEE ZUSTER.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl