DIERENBESCHERMING

Koos van Zomeren dierenbeschermer van het jaar

PERSBERICHT

Dierenbescherming benoemt koos van zomeren tot dierenbeschermer van het jaar

Den Haag, 11 december 2002--Tijdens haar algemene ledenvergadering van a.s. zaterdag 14 december in Zutphen benoemt de Dierenbescherming schrijver Koos van Zomeren tot Dierenbeschermer van het jaar. Van Zomeren weet volgens de Dierenbescherming door zijn vele publicaties waarin het dier vaak een centrale rol speelt een groot publiek te bereiken. Door zijn stellingname waar het de bio-industrie en andere wreedheden betreft, speelt Van Zomeren hierdoor een belangrijke rol in het maatschappelijke debat en bewustwordingsproces inzake de mens-dierrelatie.

12)'De Dierenbescherming is zeer enthousiast over de diervriendelijke verrichtingen van Koos van Zomeren. Niet alleen over zijn opvallende optredens van de laatste jaren, maar over alles wat hij gedurende een lange reeks van jaren voor de dieren heeft betekent', aldus directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming. Deze inzet werd afgelopen oktober al beloond met de Prins Bernhard Cultuurprijs voor natuurbehoud.

14)Toen de Dierenbescherming protesteerde tegen de overheidsaanpak van de in 1997 heersende varkenspest ondersteunde Van Zomeren deze actie. Een jaar later werd Koos van Zomeren ambassadeur van de stichting Varkens in Nood, die naar aanleiding van diezelfde varkenspest was opgericht.

In zijn werk besteedt Koos van Zomeren ruim aandacht aan dieren. In zijn carrière als schrijver (met bijna veertig boeken op zijn naam) schreef hij veelvuldig over de natuur. Zijn natuurcolumns voor NRC Handelsblad werden gebundeld en boeken als 'Het eeuwig leven' en 'Wat wil de koe' zijn gebaseerd op zijn voorpaginarubriek van diezelfde krant. Vorige maand verscheen 'Het complete Rekelboek', over het leven van zijn (asiel)hond Rekel. Zijn trouwe viervoeter, die meer dan eens figureerde in zijn columns, bleek zó populair dat dit boek in enkele weken tijd toe was aan een derde druk.