---

Ministerie van Defensie



---

Nederlandse militairen keren terug van missie Macedonië

12-12-2002

Persbericht ministerie van Defensie DV/PB116

Brigade-generaal J.H. (Harm) de Jonge zal op 14 december as. in Skopje (Macedonië) de door Nederland geleide NAVO-missie Task Force Fox beëindigen. Hij geeft dan officieel het bevel terug aan generaal-majoor G. (Gaetano) Cigna, commandant van de overkoepelende NAVO-missie Amber Fox. Ook deze operatie wordt beëindigd. Op 18 december keert de grootste groep militairen terug op de vliegbasis Eindhoven. De laatste Nederlandse militairen zullen 23 december terugkeren. De bevelsoverdracht wordt bijgewoond door de plaatsvervangend Chef Defensiestaf, luitenant-generaal P.J.M. (Jo) Godderij.

Sinds 26 juni 2002 nam Nederland de leiding over Task Force Fox over van Duitsland. Aan deze vredesmissie nemen zo´n 250 Nederlandse militairen deel, voor het grootste deel afkomstig van de Koninklijke landmacht. Het betreft militairen 43 en 41 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte en Seedorf en de staf van 1 Divisie 7 december uit Apeldoorn. Daarnaast leveren ook de marine, luchtmacht en marechaussee een bijdrage.

Task Force Fox is de militaire ondersteuning van de operatie Amber Fox. Amber Fox ziet toe op de naleving van de afspraken die in augustus 2001 zijn vastgelegd in het akkoord van Ohrid. De Nederlandse militairen zijn ingezet ter beveiliging van de waarnemers van de Europese Unie (EU) en de Organisatie voor Vrede en Veiligheid in Europa (OVSE). Behalve Nederland zijn onder meer Duitsland, Italië en Frankrijk bij deze operatie betrokken.

De operatie Amber Fox, waarvan de Task Force Fox een onderdeel vormde, zal worden opgevolgd door een nieuwe NAVO-operatie, genaamd Allied Harmony.