Ingezonden persbericht


Arnhem (Gelredome), 12 december 2002

(t.b.v. redactie: Copy-right vrije foto s, interviews, info etc zijn digitaal beschikbaar op de website www.supercross.nl onder de Media-button . http://www.supercross.nl/media.html

UFO Plast presents THQ World Supercross GP - Arnhem (Gelredome) 14 december 2002

Persbericht n.a.v. persconferentie - Gelredome 12 december 2002

Nederland loopt uit voor thq world supercross gp in gelredome

Nog onder de indruk van de waanzinnig enthousiaste reacties van het Europese publiek tijdens de openingsronde van het THQ World Supercross kampioenschap in Genève, kijken de grote Amerikaanse Supercross-toppers reikhalzend uit naar aanstaande zaterdagavond, als de 2e ronde van het wereldkampioenschap Supercross wordt verreden in het Arnhemse Gelredome. Jongstleden zaterdag schreeuwden ruim 18.000 uitzinnige Zwitserse fans hun kelen schor, en gaven zij met hun unieke kleurrijke uitmonsteringen, luid schallende luchthorens en rinkelende koebellen een extra dimensie aan The best Supercross-show on earth . Met de gedachten dat we zaterdagavond hier in het Gelredome misschien wel 25.000 crossfans kunnen verwachten, lopen de rillingen nu al over mijn lijf en krijg ik bij de gedachte alleen al kippenvel op mijn armen , opent 7-voudig Supercross kampioen Jeremy SuperMac McGrath, die samen met de Top 30 uit de Supercross-wereld voor een zinderend spektakelstuk zal zorgen.

De THQ World Supercross GP is sinds jaren het hoogst haalbare in de motorcross, vergelijkbaar met de formule 1 in de autosport. Tot nu toe speelde het circus zich alleen af in Amerika, maar ClearChannel Entertainment besloot halverwege 2002 om dit prestigieuze kampioenschap naar Europa te halen, en wel aanstaande zaterdag 14 december in het Gelredome te Arnhem. Aan de wieg van de overeenkomst stonden de in Arnhem gevestigde motorbond KNMV en Vitesse-preses Jos Vaessen, die als TT-voorzitter nog altijd zijn directe betrokkenheid heeft bij de internationale motorsportbond FIM en de Spaanse TV-rechtengigant Dorna. Het WK Supercross is voor drie jaar verzekerd van een WK-ronde in het Gelredome. Het heeft een aantal jaren geduurd, 12 jaar om precies te zijn, alvorens de wereldtop uit de Supercross eindelijk weer in actie komt op Nederlandse bodem. Daar zijn wij als motorbond natuurlijk heel erg mee in ons nopjes , meldt KNMV-directeur Martin de Graaff, die vol trots meldt dat er al 15.000 toegangskaarten in de voorverkoop verkocht zijn, en er aan de kassa s van het Gelredome vrijdag en zaterdag nog eens 10.000 mensen verwacht worden.

Het deelnemersveld bestaat vrijdag (trainingen) en zaterdag uit de beste rijders ter wereld: de absolute Amerikaanse top aangevuld met een groot aantal Europese Grand Prix-toppers. Vrijdag zal tijdens de trainingen worden bezien of er ook een drietal Nederlanders aan het deelnemersveld van het 250cc hoofdprogramma kan worden toegevoegd. Thuis-rijder Ralph Hubers (Groesbeek), Brabander Erwin Robins en Marco Stallmann (Muiden) zijn de drie Nederlanders die de handschoen willen opnemen tegen het Amerikaanse geweld, maar zij zullen zich eerst dienen te kwalificeren voor deelname.

Nederland bakermat van Supercross in Europa

In de jaren '80 was Supercross, ook wel Stadioncross genoemd, zeer populair in Nederland. Gerrit Wolsink was in 1981 de man die de Supercross naar Europa haalde, nadat hij zelf jarenlang furore maakte in de Amerikaanse Supercrosses. De eerste SX in Nederland werd gehouden in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De beste Europese crossers namen het op tegen de specialisten uit Amerika. Vier keer werd er in Amsterdam georganiseerd. Onvergetelijk was de Supercross in 1983 met Theo Koomen als gastcommentator. Van motorcross had hij totaal geen kaas gegeten maar door zijn enorme enthousiasme wist hij de bijna 20.000 toeschouwers èn de deelnemers een onvergetelijke avond te bezorgen. De wedstrijd in 1984 werd live op de Nederlandse TV uitgezonden. Een mijlpaal , weet Wolsink zich nog goed te herinneren. Na een aantal jaren wedstrijden in Nijmegen en Maastricht te hebben gereden viel in 1990 het doek wat betreft de Supercross wedstrijden in Nederland. We zijn er dan ook trots op om wéér een WK-evenement naar Nederland te hebben gehaald , aldus Wolsink, die met zijn jarenlange contacten in Amerika baanbrekend werk verricht heeft om de Supercross weer naar Nederland te halen.

300 Vrachtwagens zand

De World Supercross staat garant voor topsport met een hoog entertainmentgehalte. Op het veld van het Gelredome is met speciale klei (ruim 300 vrachtwagens, 5500 m³) een werkelijk prachtig parcours aangelegd, waarop de dertig toprijders in de 250cc en 125cc klasse voor veel spanning en sensatie zullen zorgen hun spectaculaire sprongen uitvoeren. De triples , superspringschansen, wasborden en kombochten liggen er perfect bij in het Gelredome, dat als locatie zeer geschikt is voor de Supercross, omdat alle toeschouwers vanaf hun zitplaats van heel dichtbij een uitstekend zicht hebben op het gehele parcours.

WK-gevecht

Het FIM World Supercross kampioenschap bestaat dit jaar uit een 18 tal Supercrossen. Er worden twee Europese Grand Prix georganiseerd: de eerste vorige week op 7 december in Genève en Round 2 op 14 december in Arnhem. Deze twee vormen samen met de 16 Amerikaanse races het 18 ronden tellende wereldkampioenschap THQ World Supercross GP. Na de feestdagen start beging januari de cyclus in Amerika.

Nederland-België in 125cc programma

Het deelnemersveld van het 250cc hoofdprogramma van de World Supercross in het Gelredome bestaat uit de absolute Top 30 van de wereld. Darnaast heeft de KNMV voor een prachtig deelnemersveld gezorgd in de 125cc Supercross in het bijprogramma. Een groot aantal Nederlandse toppers, waaronder Marc de Reuver, Heikki vd Berg, Patrick Roos, Martijn Romveil en Edwin Evertsen, zullen het in de 125cc cross opnemen tegen de Belgische vertegenwoordigers William van den Putte, Marco Stallmann, Jonathan Banken, Jürgen van Nooten en Ken de Dycker.

Marc de Reuver traint op Supercross-specialiteiten

De Nederlandse kopman in de 125cc landenstrijd die tussen de beste motorcrossers van Nederland en België wordt gestreden in het Gelredome, Marc de Reuver, heeft zich terdege voorbereid op de 125cc Supercross in Arnhem. De talentvolle coureur uit Amstelveen traint al een aantal weken bij een vriend in Brabant op de specifieke korte draaien en wasborden die het tijdens van een zogeheten stadioncross vereisen. Mijn vriend heeft in zijn achtertuin een crossbaan, waarop ik speciaal op het hele korte en felle werk heb geoefend , meldt De Reuver.

Toegangskaarten aan de kassa

Op dit monet zijn er 15.000 van de in totaal 25.000 entreekaarten in de voorverkoop aan de man gebracht. Crossfans die nog geen kaart hebben kunnen op vrijdag en zaterdag aan de kassa s aan het Gelredome toegangskaarten kopen. De toegangskaarten voor de diverse tribunes en rangen variëren van ¬ 40,- t/m ¬ 50,-. Een toegangskaart voor de wedstrijd op zaterdag avodn geeft tevens GRATIS toegang tot de trainoingen op vrijdagmiddag (17.00 tot 21.00 uur) en zaterdagmiddag (13.00 t/m 17.00 uur).

Gratis naar de trainingen op vertoon van entreebewijs voor zaterdagavond

ClearChannel, de KNMV en het Gelredome doen er alles aan om het de motorcrossfans naar de zin te maken. Zo heeft de organisatie de trainingen voor de WK Supercross van komend weekeinde op vrijdagmiddag 13 en zaterdagmiddag 14 december, die gesponsord worden door UFO Plast, GRATIS toegankelijk gemaakt voor een ieder die een geldig toegangsbewijs heeft gekocht voor de wedstrijden van zaterdagavond. De trainingen op vrijdag 13 december starten om 17.00 uur, terwijl de heren coureurs een uur eerder het parcours te voet mogen verkennen. Op zaterdag starten de trainingen om 12.30 uur en het hoofdprogramma op zaterdagavond om 19.00 uur. In tegenstelling tot het hermetisch afgesloten paddock tijdens de Motorcross Grands Prix, is tijdens de trainingen (niet tijdens het hoofdprogramma van zaterdagavond) het paddock ook opengesteld voor het publiek. Daarbij moet wel gezegd worden dat er geen 28.000 crossfans die het stadion kunnen vullen allemaal tegelijk in het paddock kunnen, en dat het paddock regelmatig opgeschoond zal worden van aanwezig publiek, zodat ook andere fans het heilige der heilige paddock kunnen bezoeken om hun favoriete MX-crossers van dichtbij te bewonderen. Een unieke geste van de organisatoren, die daarmee enorm veel goodwill kweken bij de fans.

THQ World Supercross GP trekt miljoenen TV-kijkers over de hele wereld

De THQ World Supercross GP, zoals die op zaterdagavond 14 december in het Gelredome in Arnhem wordt verreden, en op 7 december in het Zwitserse Palexpo Stadion in Genéve haar seizoensopening kent, trekt enkele tienduizenden bezoekers naar de tot Supercross-tempels omgetoverde stadions. Maar naast de tienduizenden bezoekers die de Supercross in het Gelredome zullen aanschouwen, kijken wereldwijd zo n 200 miljoen motorsportfans mee.

ClearChannel en Dorna Off Road hebben met de belangrijkste TV-stations op alle 5 continenten overeenkomsten afgesloten voor uitzending van de WK Supercross-serie, waarvan er 2 GP s in Europa en 16 GP s in Amerika worden verreden.

Eurosport verspreidt de beelden in méér dan 50 Europese landen en ook nationale TV-zenders als RTL5 (die, de Supercross in het Gelredome een week later uitzend op 21 dec.), NOS Studio Sport die en samenvatting brengt op zondag 15 dec., Channel 5 (GB), TV7 (Rusland), AB Moteurs (Frankrijk), TSI/TSR (Zwitserland) and Sport TV (Portugal). Bijna alle Supercrosses worden uitgezonden in een uitgebreide samenvatting van 52 minuten vol actie, stunts en motorcrossspektakel van het allerhoogste niveau. In Amerika zorgt het ESPN netwerk voor een distributie van de beelden in 80 miljoen huiskamers, terwijl de World Supercross in Arnhem ook in Latijns Amerika en Azië te zien zal zijn.


---

Voor meer informatie kunt terecht op website www.supercross.nl of u via e-mail media@supercross.nl

Vriendelijke groet,

THQ World Supercross GP

Media Officer - Willem Lute

Tel. (026) 880 75 95 of (026) 880 75 83 (Media Centre Gelredome)

Mobiel 06-53460621

E-mail media@supercross.nl