Vlaamse overheid

Op zaterdag 14 december aanstaande reikt minister Vanderpoorten de tweejaarlijkse prijs van de Vlaamse gemeenschap over een wetenschappelijk werk uit. Zij zal dit doen tijdens de algemene openbare vergadering van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

De Tweejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap bekroont een in het Nederlands uitgegeven werk dat:


- van een uitmuntend wetenschappelijk niveau is,
- begrijpelijk is voor het brede publiek en
- geschreven is in keurige taal en vlotte stijl.
Om de twee jaar wordt een ander discipline gekozen waarin een werk wordt bekroond. Voor de prijs 2002 diende het werk te behoren tot de sociale wetenschappen.

Alle ingezonden werken werden beoordeeld door een interdisciplinaire jury. Deze jury werd benoemd door de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming op advies van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. De prijs bedraagt ?5.000.

Dit jaar is de laureaat voor de Tweejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap prof. dr. Jan Van den Bulck voor zijn boek 'Kijkbuiskennis: de rol van televisie in de sociale en cognitieve constructie van de realiteit'.

Dr. Van den Bulck is momenteel verbonden aan het departement communicatiewetenschap van de Katholieke Universiteit Leuven waar hij diensthoofd is van het CEPO (centrum voor publieksonderzoek).

De jury is van oordeel dat de auteur op basis van een grondige literatuurstudie en zorgvuldig kritisch eigen onderzoek het vraagstuk van de reële invloed van het TV- kijken op individuele opinies en gedragingen heeft onderzocht. Het werk is niet alleen interessant voor vakspecialisten en beleidsmakers. Het is door zijn vlotte en boeiende stijl ook toegankelijk voor de gemiddelde TV- kijker die zich wenst te informeren over de invloed van dit medium op zijn dagelijks leven. Het werk illustreert bijgevolg voortreffelijk hoe moeilijke wetenschappelijke onderwerpen toegankelijk kunnen worden gemaakt voor een breed publiek.

Minister Vanderpoorten wenst dr. Jan Van den Bulck dan ook van harte te feliciteren voor zijn uitstekend werk.

info : Jo De Ro, woordvoerder van
minister Vanderpoorten - tel. (0475) 98 33 73 0475/98.33.73 - 02/553.99.23 T - 02/559.99.19 F

jo.dero@vlaanderen.be


---