Duurzaam Nederland

DUURZAAMNEDERLAND

Nederland geen verneder-land

Rotterdam, 14 december 2002

De laatste weken zien we geregeld Abou Jahjah op de tv. Er wordt veel over hem en z'n achterban geschreven en men vreest dat ook in Nederland de aanhang voor z'n denkbeelden groeit. Voor alle duidelijkheid: DUURZAAM NEDERLAND wijst extremisme in iedere vorm af. DUURZAAM NEDERLAND is bezorgd: als de balans tussen vrijheid en veiligheid doorslaat, ga je dit soort toestanden krijgen. De Arabisch-Europese Liga in Antwerpen is een signaal dat we niet mogen negeren. Er heerst grote onrust onder de Nederlanders met een Arabische of Moslim-achtergrond, omdat ze vrezen dat onder het mom van de oorlog tegen het terrorisme toch discriminatie en achterstelling binnensluipen.", aldus dr. Seyfi Özgüzel, lijsttrekker van DUURZAAM NEDERLAND. Deze partij, met een relatief groot aantal `nieuwe Nederlanders' op de kandidatenlijst, maakt zich sterk voor een balans tussen mens en milieu, burger en overheid, vrijheid en veiligheid. "Die balans slaat op het moment door: als je drie of vier keer bent gecontroleerd bij wat velen toch als razzia's ervaren, dan raak je op z'n minst geïrriteerd. Echte terroristen of criminelen laten gewoon iemand voor hen uitrijden, op deze manier pak je echt geen grote vissen, maar maak je de gewone, onschuldige burger onrustig. Juist mensen die uit eigen ervaring weten wat een politiestaat inhoudt, worden argwanend. Ze zien echt wel, dat vooral gekleurde mensen uit hun auto worden gehaald en alles moeten uitpakken. Ze voelen echt wel dat zij bij voorbaat verdacht worden. Hun vertrouwen in de rechtsstaat neemt nu snel af. Dan hoeft er maar een enkel incident te zijn, zoals in België, en de vlam slaat in de pan. Niet alleen bij de Marokkanen, ook bij andere groepen komt de pijngrens in zicht.

Dr. Seyfi Özgüzel, socioloog, legt de vinger op de oorzaak en wijst erop, dat dit proces van wederzijdse verharding, angstgevoelens en verdachtmakingen juist wordt aangewakkerd door op zich goedbedoelde tv-programma's, discussies in kranten en de duidelijk voelbare golf van repressie, politie op straat, controles en negatieve emoties. Dat moet nodig worden omgebogen. We verliezen het zicht op de realiteit. Die realiteit is dat juist de `nieuwe Nederlanders' onze beste helpers kunnen zijn in de strijd tegen terrorisme, maar dat we hen nu tot vijanden maken. Binnen de etnische en culturele minderheidgroepen weet men veel sneller of bepaalde figuren iets kwaads in de zin hebben. Maar door hen te vervreemden van hun burgerschap, te vernederen en angst te zaaien, draait dat beeld om, dan zwijgen ze of erger.

Wat in Antwerpen gebeurde is helaas niet uitzonderlijk, ook hier is er vaak een emotionele reactie op een ongeluk of misdaad waarbij een cultuurgenoot betrokken is. De Arabisch-Europese Liga komt nu wel extreem over, maar als je de uitspraken Abou Jahjah goed bekijkt, zitten daar ook elementen van waarheid in. Juist in gebieden waar veel allochtonen wonen - ook in ons land in de grote steden - worden de economische en sociale tegenstellingen schrijnend duidelijk. Tegenstellingen die ook niet minder worden: de integratie waar men op hoopt, blijkt ook in de tweede en derde generatie vaak niet van de grond te komen. Slechte woningen, geen werk en geen kans op werk, het is niet verwonderlijk dat het mis loopt. Dat in zo'n klimaat extreme standpunten een kans krijgen, moet voor Nederland een waarschuwing zijn. Als je nu niet doelgericht investeert in onderwijs, in Nederlands leren, in het betrekken van iedere burger bij de samenleving, dan schieten we niets op. Partijen die nu alleen maar roepen om meer repressie, meer controle, meer dwang, beseffen niet dat zoiets averechts werkt.

DUURZAAM NEDERLAND raadt de politieke partijen in deze campagne dan ook aan, dit onderwerp niet alleen in de traditionele achterzaaltjes aan de orde te stellen, maar ook op andere plekken. Gooi die campagne open, als minderheden zo'n belangrijk issue zijn, zoek ze dan op, nodig ze uit en denk niet dat een paar `excuuskandidaten' echt namens hun achterban spreken.

Nadere info:
dr. Seyfi Özguzel, lijsttrekker, tel. 010 - 2 65 36 21 / 06 - 53 64 28 97

Voor foto's, video's e.d.: campagneleiding: 06 - 54 98 78 76

t: 010-2653621
f: 010-4664078
m: 0653 642897
info@duurzaamnederland.nl