Amsterdam RAI

LandbouwRAI 2002
14 dec 2002

Positieve stemming op landbouwrai 2002

LandbouwRAI 2002 is in een positieve stemming afgesloten. In totaal passeerden 54.059 bezoekers tussen 10 en 14 december jl. de entree van dit agrarische vakevenement in Amsterdam RAI. De deelnemers toonden zich met name tevreden over de kwaliteit van het publiek: ruim 60% is als beslisser of adviseur bij aankoopplannen betrokken. Bijna een kwart heeft dit omgezet in een concrete aankoop of offerte-aanvraag. Hiertoe verbleef men 5,4 uur op de beursvloer. Opvallend was de leeftijd van het publiek: 70% is onder de 45 jaar en slechts een half procent ouder dan 65 jaar. De beurs trok dus veel jonge boeren die nog volop in het bedrijf actief zijn. Zij waardeerden de LandbouwRAI met een mooi rapportcijfer van 7,1. De organisatie is tevreden met deze resultaten, zeker gezien het afnemende aantal boeren en loonwerkers en de compactere beursperiode van vijf dagen in plaats van zes in voorgaande jaren.

Trouw en nieuw publiek Deze positieve geluiden worden onderstreept door de voorlopige resultaten van het bezoekersonderzoek door het Instituut voor Beurs- en Tentoonstellingsonderzoek. Bij ruim 80% van alle bezoekers voldeed de tentoonstelling aan de verwachtingen. Negen op de tien bezoekers raadt hun vakgenoten aan ook de LandbouwRAI te bezoeken. Redenen om de beurs te bezoeken zijn divers: het verkrijgen van marktoverzicht, inzicht krijgen in nieuwe technieken en ontwikkelingen, maar ook het contact onderhouden met relaties en mensen uit de branche. Het gezellige dagje uit scoort hoog: negen op elke tien bezoekers is tevreden over de LandbouwRAI als sociaal ontmoetingspunt voor de sector. De paviljoens zijn goed bezocht: zo is ruim eenderde op het Emigratiepaviljoen geweest, 45% op het Biologische Plein en negen van elke tien bezoekers bij de presentatie van verbrede landbouw en de Boerenmarkt in de Parkhal. Naast het trouwe publiek zijn er ook veel nieuwe bezoekers: 15% komt voor de eerste keer naar de LandbouwRAI.

Behoefte aan één sterk vakevenement
Van de 36.500 netto vierkante meter die deze 22e LandbouwRAI besloeg, werd ruim driekwart ingenomen door leden van de Federatie Agrotechniek. Directeur Gerrit Weijers: De reacties van onze leden op deze LandbouwRAI zijn positief. Ze hebben kwalitatief goede bezoekers getroffen en veel serieuze zaken gedaan. Op zon gezamenlijk platform kan de agrarische branche zich als geheel goed presenteren. Wij zien de LandbouwRAI als een centraal ontmoetingspunt, waar je goed zaken kunt doen. Hier treffen boeren elkaar, en treft de loonwerker zijn klanten. En niet alleen hun trouwe klanten, maar ook nieuwe. Het viel dit keer op dat de beurs een jong publiek trok, jongere boeren die nog volop in het boerenbedrijf actief zijn. Dat zie je ook terug in de eerste onderzoeks-gegevens: veel beslissers en adviseurs, en veel loonwerkers en boeren die aankoopplannen hebben en offertes aanvragen. Onze leden houden een goed gevoel over aan deze LandbouwRAI, en kennelijk is er ook bij bezoekers behoefte aan één sterk vakgericht evenement. Wij denken dan ook dat de sector niet gediend is bij verdere versnippering.

Vier winnaars innovatieprijs Vier producten wonnen de RAI/Boerderij Agro Award 2002: het Vari-air luchtdrukwissel-systeem voor banden van Dijk Innovatie, Robusta 220 Vario tandem van Schuitemaker Machines, het JOZ Automaatje van Thoma/Irridelta en de John Deere actief geveerde trekkerstoel van Louis Nagel. Deze winnaars werden door een vakjury gekozen uit 128 inzendingen; negen producten kregen een eervolle vermelding. Voor de vijfde keer werden deze Awards uitgereikt aan de meest opvallende noviteiten op de LandbouwRAI. De winnaars ontvingen hun prijs uit handen van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de heer Veerman.

LandbouwRAI 2004 De LandbouwRAI wordt georganiseerd door Amsterdam RAI, onder auspiciën van de Federatie Agrotechniek. De vooruitzichten voor de volgende editie zijn goed, want driekwart van de bezoekers is van plan ook de volgende LandbouwRAI in 2004 te bezoeken.

Amsterdam, 14 december 2002