Basispartij voor Vernieuwing en Democratie Suriname


---

PERSBERICHT. Paramaribo, 14 December 2002

BVD reaktie op onverantwoordelijke uitspraken Venetiaan.

Naar aanleiding van de recentelijke toespraak van de President van Suriname in De Nationale Assemblee waarbij hij onder andere scherp uithaalde naar Nederland , is de BVD van mening dat de President bepaalde van deze uitspraken liever achterwege had kunnen laten. Met name gaat het daarbij om de beschuldigingen van sabotage en verraad tegen; naar zijn conclussie; de door NPS gedomineerde regeringen.

De rekening van deze, zeer emotioneel getinte en onverantwoordelijke uitlatingen van de "President van Suriname"; die eerder thuishoren op een partijvergadering; zal straks helaas, beslist aan de hele natie worden gepresenteert door Nederland en wellicht ook andere internationale instituten en donoren, zoals de Wereldbank, IMF, EU, e.a. waarin Nederland veel invloed heeft. Dit is het zoveelste bewijs dat deze regering geen partij is voor Nederland waar de geest van zakelijkheid heerst en de mate van inzet van deskundigheid en diplomatie de resultaten van onderhandelingen bepalen.

Zijn onverwachte toegeven aan het feit dat Nederland in 1996 niet afkeurend stond tegenover de moedige politieke actie, die gericht was op afwijzing van de oude, verlammende patronage-politiek in ons land, is echter toe te juichen. Dit omdat, tot dan toe, deze actie door zijn politieke combinatie; ten onrechte; als verraad werd bestempeld.

Ook de oproep van de President aan de oppositionele groepen in het land is; hoezeer wij dat serieus zouden willen nemen; onbegrijpelijk omdat de bal in deze kwestie volledig bij de regering zelf ligt. In dit kader willen wij wijzen op de honderden betaalde kaders die sinds het aantreden van zijn regering de opdracht hebben gehad om thuis te blijven omdat ze niet tot zijn politieke combinatie behoren.

De BVD wil dan ook wijzen op haar destijds gepubliceerde evaluatierapport m.b.t. 2 jaar FRONT regering waarbij zij tot de conclussie kwam dat deze regering totaal het vermogen mist om de gewenste veranderingen en ontwikkelingen in ons land op gang te brengen en gevraagd wordt haar mandaat terug te geven aan het volk. Het zoeken van een "zwarte schaap" door de President voor zijn eigen falen zal ons geen soelaas bieden en dient waarschijnlijk slechts als drogreden om de vele impopulaire belastingverhogingen enz. die zijn doorgevoerd en ons nog te wachten staan goed te praten.

Persdienst BVD

© 2001 Basispartij voor Vernieuwing en Democratie