Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Van Ardenne naar Afrika voor vredesbesprekingen Sudan

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Datum: 14 december 2002

Staatssecretaris Van Ardenne naar Kampala voor vredesbesprekingen Sudan

Staatssecretaris Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is dit weekend in de Kenyaanse hoofdstad Nairobi en de Ugandese hoofdstad Kampala om gesprekken te voeren ter ondersteuning van het vredesproces in Sudan. In Kampala ontmoet zij John Garang, leider van de Zuid-Sudanese rebellenbeweging SPLM en in Nairobi spreekt zij met andere betrokkenen bij het vredesproces.

De besprekingen vloeien voort uit een bezoek dat Van Ardenne en minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer twee maanden geleden brachten aan de Hoorn van Afrika. Bij die gelegenheid is de Sudanese autoriteiten gezegd dat Nederland een actieve rol wil spelen in het vredesproces. Voorwaarde was wel dat beide partijen daadwerkelijk naar de onderhandelingstafel zouden gaan-

De internationale gemeenschap is bereid om op ruime schaal steun te verlenen bij de uitvoering van een vredesakkoord. Wat Nederland betreft moet er kop korte termijn een plan van aanpak worden opgesteld voor de periode onmiddellijk na de ondertekening van de vredesakkoorden. Er kan dan geld beschikbaar worden gesteld voor vredeshandhaving, wederopbouw en ontwikkeling. Al eerder werd EUR 2 miljoen beschikbaar gesteld als bijdrage aan de uitvoering van het staakt-het-vuren in het Nuba Mountains gebied in Sudan. Zowel met de Sudanese autoriteiten als met Garang is afgesproken dat Nederland de komende tijd regelmatig consultaties met de partijen houdt.

Nadere informatie:
Directie Voorlichting en Communicatie, Yvonne van Hees, tel 06-53180757 of de dienstdoende weekendvoorlichter, te bereiken via de meldkamer van het ministerie van Buitenlandse Zaken, tel 070-2484278.

14 dec 02 07:43