Gemeente Hoorn


Halt Westfriesland en scholen pakken risico's van vuurwerk aan

Persbericht d.d.: 13 december 2002

Het blijft nodig om jongeren te wijzen op de gevaren van vuurwerk en de regels waaraan ze zich moeten houden. Daarom heeft Halt Westfriesland samen met de scholen weer een voorlichtingscampagne over de risico's van vuurwerk opgezet.

Aangezien voorkomen beter is dan genezen, krijgen leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs voorlichting over vuurwerk door medewerkers van Halt Westfriesland en indien mogelijk de politie. Doel van de actie is het aantal ongevallen met vuurwerk en de overlast zo veel mogelijk terug te dringen.

Vuurwerk en milieu
Jaarlijks vliegt er voor meer dan 45 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in tijdens oud en nieuw. Vuurwerk zorgt voor mooie taferelen maar levert ook veel overlast op. Vooral het milieu heeft te lijden onder de jaarwisseling. Jaarlijks kunnen 300 vuilnisauto's worden gevuld met vuurwerkafval. Daarnaast gaat het afsteken van vuurwerk gepaard met uitstoot van stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Vuurwerk draagt bij aan smog, broeikaseffect en zure regen.
Veel vuurwerk veroorzaakt een knal. De wet schrijft voor dat die knal nooit harder mag zijn dan 153 decibel. De fabrikanten gaan wat dat betreft tot de grens. Op geringe afstand van het oor veroorzaakt zo'n knal gegarandeerd een gehoorbeschadiging.

Risico's
Ongelukken met vuurwerk worden veroorzaakt doordat de lading op de verkeerde plaats of op het verkeerde moment explodeert. Dat kan gebeuren omdat er aan het vuurwerk zelf iets mankeert. Maar in verreweg de meeste gevallen gebeuren er ongelukken met vuurwerk doordat men er zelf mee gaat experimenteren of er onverstandig mee omgaat.
Vuurwerk wordt vaak in de hand afgestoken en dan weggegooid. Dat is ronduit gevaarlijk, omdat nooit met zekerheid te voorspellen valt wanneer het vuurwerk zal ontploffen en waar het precies terecht zal komen.
Ook is het een slechte gewoonte om weigeraars opnieuw af te steken. De lont kan al zover zijn opgebrand dat de zaak bij een hernieuwde poging onmiddellijk explodeert.
Vuurwerk dat de lucht inschiet veroorzaakt vaak ongelukken omdat het een andere koers volgt dan de bedoeling was. Vuurwerk dat zichzelf voortbeweegt en daarbij met opzet een grillige baan volgt (voetzoekers, gillende keukenmeiden, luchthuilers) is officieel verboden.

Klachten
De politie let extra op het gebruik en de verkoop van illegaal vuurwerk. Gezien de ervaringen van voorgaande jaren richt de politie zich met name op de overlast en het opsporen van de illegale tussenhandel.
Wie overlast met vuurwerk veroorzaakt en betrapt wordt, wacht inbeslagname van het vuurwerk plus een proces-verbaal voor het op straat in bezit hebben van vuurwerk en het afsteken daarvan. De boete kan oplopen van 26,00 tot maar liefst 132,00. Wie met vuurwerk schade aan andermans bezittingen toebrengt, zal nog dieper in de buidel moeten tasten. Uiteraard kan de politie bij overlast alleen effectief optreden als er voldoende meldingen binnenkomen. Heeft u vóór 31 december overlast van vuurwerk, belt u dan 0900-8844.

Halt
Jongeren die voor het plegen van een vuurwerkdelict (kopen of in bezit hebben vóór 28 december of afsteken vóór 31 december) worden opgepakt, krijgen van de politie te horen dat zij de zaak via Halt kunnen afdoen. Dat kan alleen als de jongere en zijn ouders of verzorgers hiermee instemmen. De jongere kan dan de zaak weer goedmaken door vergoeding van de schade of door het verrichten van (schoonmaak)werkzaamheden. Gaat dat goed, dan wordt de zaak niet bij Justitie geregistreerd. Dit betekent dat een strafblad achterwege blijft en de boete vervalt. Deze vorm van afdoening geldt voor alle West-Friese jongeren van 12 tot 18 jaar en zal zo veel mogelijk als lik-op-stuk worden uitgevoerd.

---
Laatste wijziging deze pagina: 13 december 2002