Wereld Natuur Fonds Nederland

Illegaal hardhout op Nederlandse markt

13 december 2002

Bij elf Nederlandse houthandelaren is tropisch hardhout te koop dat afkomstig is van houtkapbedrijven die zich in Kameroen schuldig hebben gemaakt aan illegale kap en/of illegale handel. Dit blijkt uit onderzoek van Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds.

Door het verhandelen van illegale partijen hout zijn de elf bedrijven en hun afnemers rechtstreeks betrokken bij de vernietiging van het tropisch regenwoud van Kameroen. Ongelooflijk, aldus Hilde Stroot, bossencampaigner van Milieudefensie. Eind jaren tachtig is al afgesproken om vanaf 1995 alleen nog maar duurzaam hout in te voeren. Wij verwijten de bedrijven dat ze te weinig doen en willens en wetens zaken doen met dubieuze bedrijfspartners.

Door hout af te nemen zonder te vragen naar herkomst en duurzame productie zijn Nederlandse houthandelaren medeverantwoordelijk voor illegale houtkap, zo stellen de milieuorganisaties.

Het argument dat het onmogelijk is na te gaan of hout illegaal is gekapt, klopt niet. Van hout dat wij vanaf de openbare weg zagen liggen, konden we eenvoudig aantonen dat het afkomstig is van bedrijven die meermalen beboet zijn voor illegale kap, aldus Hilde Stroot.

De milieuorganisaties vinden dat er bindende internationale regels moeten komen om de handel in illegaal hout tegen te gaan. Ook willen zij dat de houtsector zo snel mogelijk stappen onderneemt om import van illegaal hout te voorkomen. Zij vragen de houtsector:


- te zorgen dat zij op korte termijn al het illegaal gekapt hout uit hun assortiment halen


- actief op zoek gaan naar duurzaam (FSC) hout
Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds hebben zich in hun onderzoek gericht op hout uit Kameroen. Van dit land is - ook bij de houthandel
- bekend dat er op grote schaal illegaal tropisch hardhout gekapt en verhandeld wordt. Van illegaliteit is sprake als bij de oogst, transport of handel in hout wetgeving wordt overtreden.

Illegale kap van tropisch regenwoud is wereldwijd een groeiend probleem, te meer daar van al het oerbos op aarde al 46 procent, bijna 3 miljard hectare, is vernietigd. Het verdwijnen van tropisch regenwoud wordt onder meer veroorzaakt door niet-duurzame exploitatie van bossen. In de praktijk gaat dit vaak samen met corruptie en illegale houtkap.
Meer informatie:
Download Rapport de verleiding van illegaal hout (pfd)