Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 14 december 2002

PvdA: verhoging nominale ziekenfondspremie compenseren

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos wil dat het kabinet de forse verhoging van de nominale premie voor het ziekenfonds compenseert. In november gaf het kabinet Balkenende tijdens de begrotingsbehandeling van VWS aan de Tweede Kamer aan dat die premie gemiddeld omhoog zou gaan van 180 naar 280 euro per verzekerde per jaar.

Nu, twee weken later, blijkt dat de ziekenfondspremie in 2003 wordt verhoogd naar ongeveer 360 euro per verzekerde per jaar. Dat is een verdubbeling van de huidige nominale ziekenfondspremie. Vooral de mensen met lagere en middeninkomens worden daardoor hard getroffen. Op dit moment is tweederde van de Nederlandse bevolking via het ziekenfonds verzekerd.

Daarnaast heeft Wouter Bos al eerder te kennen gegeven dat de stijging van de ziekenfondspremie, voor zover deze verband houdt met de voorgenomen introductie van het nieuwe zorgstelsel, onnodig en voorbarig is. De voorgenomen privatisering van de zorgverzekeringen stuit op grote Europees Rechtelijke bezwaren en levert grote onzekerheden op, vooral voor mensen met lagere inkomens.

Aanstaande dinsdag zal PvdA-leider Wouter Bos, minister de Geus tijdens het vragenuurtje over de verhoging aan de tand voelen en hem vragen of hij garandeert dat de getroffenen extra gecompenseerd worden.



Partij van de Arbeid