Ingezonden persbericht


Kinderen wordt moeder ontnomen

Vrouw van Congolese ex-topdiplomaat door Nederlandse vreemdelingenpolitie in val gelokt, in bewaring gesteld voor uitzetting

Sophie Yangala, de vrouw van een topdiplomaat die brak met het Mobutu regime en daardoor gearresteerd, gemarteld en verkracht werd, is vandaag bij een routinebezoek waarvoor ze was opgeroepen door de vreemdelingenpolitie te Arnhem, gearresteerd en per direct overgebracht naar het grenshospitium Tafelberg in Amsterdam-Zuidoost. De volledig vernederlandste kinderen die niets vermoedend dachten, dat hun moeder gewoon weer rond de middag thuis zou komen, zijn volkomen overstuur en hulpeloos , plotseling verdwenen, voor het ergste wordt gevreesd.Sophie beleefd de trauma s van de maison surveillée opnieuw, nu zij achter slot en grendel zit. Zowel geestelijk als lichamelijk wordt zowel zij als de kinderen tot een wrak gemaakt, voor haar leven wordt gevreesd. Medische controle van haar psychische- en fysieke conditie is dringend noodzakelijk.

Tegen alle regels van het vluchtelingenverdrag in, is op 23 december a.s. een plaats in een vliegtuig naar Congo gereserveerd, terwijl ze zojuist een nieuwe asielaanvraag had ingediend op basis van nieuwe feiten en omstandigheden. Haar beide dochters van 8 en 12 jaar zullen vanaf kerst 2002, wanneer de uitzetting inderdaad volgens het plan van de IND, en aangestuurd door minister Nawijn, wordt uitgevoerd, zonder moeder zijn.

Sophie Yangala vluchtte 9 jaar geleden vanuit een maison surveillée in het voormalig Zaïre, waar ze met haar man werd vastgehouden, nadat haar man had aangegeven niet langer voor het Mobutu-regime te willen werken. Vóór de detentie werkte Yangala s echtgenoot als Zaïrees ambassadeur in o.m. Taiwan, Zweden en Zambia. Sophie Yangala wist, zwanger van Tanya, met hulp van een vriend van haar zoon uit Zaïre te ontsnappen. Verkleed in nonnenkleding nam ze de plaats van een zieke non in, toen een gezelschap Rooms Katholieke nonnen naar het Vaticaan reisde. In het vliegtuig werd een kind aan haar zorg toevertrouwd: in werkelijkheid haar eigen dochter van 3 jaar.

Tijdens een tussenstop in België ging Sophie van boord, lifte naar Goes, waar ze ontredderd werd aangetroffen en naar het asielzoekerscentrum van Burgh-Haamstede werd gebracht. Toen ze tijdens intakegesprekken haar verhaal deed, vonden de IND-beambten haar diplomatieke achtergrond ongeloofwaardig.

Immers iemand waarvan de echtgenoot zo een belangrijke positie heeft bekleed kan nooit zo diep vallen !

Deze opstelling heeft zich in de afgelopen jaren meerdere malen herhaald.

De verhoren werden door de IND meestal zo gestuurd, dat zij nauwelijks vrij over haar status kon vertellen. In het ziekenhuis te Goes werd haar jongste dochter Tanya geboren, die dus letterlijk geboren en getogen Nederlandse is, en ons land als haar vaderland beschouwd. Het gezin Yangala is volledig uit elkaar geslagen en over de wereld verstrooid. Tenminste 2 kinderen en de voorganger van een kerkelijke gemeente, die de kinderen gedurende 3 jaar in zijn eigen gezin opnam, daardoor problemen kreeg, naar Frankrijk moest vluchten en daar asiel kreeg, hebben inmiddels getuigenverklaringen afgelegd. Ze zijn bereid persoonlijk voor de rechter onder ede te getuigen over de verschrikkingen en arrestatie die Sophie heeft doorgemaakt

De aankondiging van haar advocaat dat hij op basis van nieuwe feiten en omstandigheden een derde procedure zal starten lijkt ondanks dat de IND hiermee heeft ingestemd, na aanwijzing van de minister, niet meer relevant: minister Nawijn wil Yangala en haar dochters hoe dan ook zo snel mogelijk uitgezet hebben. De toezegging van de minister is dan ook niet geloofwaardig. Er zijn verder sterke twijfels over de zorgvuldigheid van de nieuwe procedure, want de IND zal naar het zich laat aanzien binnen enkele uren beslissen.

Sophie Yangala loopt groot gevaar in D.R.Congo, omdat zij zich tot de media alhier heeft gewend en zij de naam van Congo negatief in het nieuws heeft gebracht..

Yangala is met velen in Dieren van mening, dat de rechtsgang absurd lang heeft geduurd en dat dat niet het gevolg is van het telkens weer instellen van beroep maar van de lange wachttijden. Het is alleen al om humanitaire redenen ondenkbaar, twee volledig in Nederland geïntegreerde kinderen en hun moeder terug te sturen naar een land waar vervolging en marteling aan de orde van de dag is. Nu op dit moment maatregelen zijn genomen om asielprocedures aan maximale lengten te binden, is het extra onrechtvaardig iemand die 9 jaar in procedure is geweest terug te zenden. De p.c. basisschool van Tanya en Véronique De Boomgaard in Dieren is volledig solidair. Besloten is om de schoolkinderen opnieuw in actie te laten komen tegen dit grote onrecht dat hun klasgenootjes wordt aangedaan. De minister beseft kennelijk niet wat hij ook de andere schoolkinderen aandoet. Ook de wethouders, A. Jansen (CDA) en Schadd (PvdA)van de gemeente Rheden spreken van een inhumane en schandelijke situatie, dat een volledig geïntegreerd gezin na 9 jaar nog wordt uitgezet. Gerechtelijke stappen zijn in voorbereiding als op zeer korte termijn geen oplossing wordt gevonden voor de zorgvuldigheid van de procedure.

Persinfo: Comité Stop Uitzetting Yangala

Woordvoerders: Rüdiger en Yvonne Versteege

Goudenregenlaan 19, 6951 NX DIEREN

telefoon: 0313-413753

mobiel: 06-4015 3634

e-mail: ryfl.versteege@planet.nl

Dieren 14 december 2002