Ingezonden persbericht


Persbericht 4: Arnhem (Gelredome), 30 november 2002

THQ World Supercross GP - Arnhem (Gelredome) 14 december 2002

Interview Jeremy McGrath, de levende Supercrosslegende. Voor het eerst aan de start Nederland

Marc de Reuver (NL) en Ken de Dycker (B), kopmannen in 125cc strijd Nederland - België

Supercross is een van de zwaarste en meeste veeleisende sporten die er bestaan. De rijders moeten 100% fit zijn, want tijdens de wedstrijden kan een seconde concentratieverlies al zeer kwalijke gevolgen hebben. Kampioenen in deze tak van sport komen en gaan. Langer dan een paar jaar aan de top houdt niemand het vol. Behalve één persoon dan, Jeremy McGrath, de absolute topper in het deelnemersveld van het THQ World Supercross GP in het Gelredome de op zaterdagavond 14 december aanstaande.

Vanaf 1993, het jaar waarin hij zijn eerste Supercross won en waarin hij ook meteen zijn eerste kampioenschap behaalde, bepaald de Amerikaan Jeremy SuperMac McGrath nu al bijna een decennium lang het mondiale Supercross gebeuren. Maar liefst zeven keer werd hij Supercross kampioen van Amerika. Vier keer op Honda en drie keer op Yamaha. Bekende Supercrossers uit het verleden als Bob Hannah en Jeff Stanton kwamen tot "slechts" drie Supercrosstitels.

In tegen tot de meeste van zijn collega's heeft voor McGrath de Supercross altijd voorop gestaan. Aan outdoorwedstrijden nam hij wel deel, maar daar behaalde hij slechts één titel. Dat was in 1995 toen hij 250cc outdoorkampioen in de USA werd. Afgezien van een flink aantal podiumplaatsen bleef het daarbij. De laatste jaren heeft McGrath de outdoorcrosses duidelijk naar de achtergrond geschoven.

In 1993 werd Jeremy als nieuwkomer in de stadions meteen 250cc Supercrosskampioen. Dat was heel opzienbarend. Tot 1997 bleef McGrath ongeslagen. Ook al won hij in 1997 drie wedstrijden, de titel kwam toen in handen van Jeff Emig. Tot dan toe behaalde SuperMac alle successen met Honda. Met een flinke zak dollars in het vooruitzicht stapte McGrath eind '97 over naar het Yamaha-Chaparall team. De drie daarna volgende jaren waren opnieuw bijzonder succesvol voor Jeremy. In '98, '99 en '00 was de AMA-Supercrosstitel opnieuw voor hem. Pas in 2001 moest McGrath plaatsmaken voor de aanstormende jeugd in de persoon van Ricky Carmichael. McGrath werd tweede.

In 2002 had de inmiddels 31-jarige McGrath (19-11-'71) af te rekenen met problemen aan het begin van het seizoen. Maar gaandeweg wist hij in het kampioenschap toch nog op te klimmen naar een verdienstelijke derde plaats achter Carmichael en Vuillemin.

Een paar maanden geleden kwam het opmerkelijke bericht dat Jeremy McGrath zijn loopbaan voortzet op een KTM. Het Oostenrijkse merk wil dolgraag ook in het Amerikaanse Supercross kampioenschap bij de besten horen. Met Jeremy McGrath op KTM moet dat lukken. Daarnaast kan KTM zich geen coureur wensen met meer ervaring (7 kampioenstitels bij de AMA) dan deze Amerikaan.

Het racedebuut van McGrath op KTM vond plaats op 16 en 17 november j.l. tijdens een sterk bezette Supercross in Italië. McGrath won de eerste avond glansrijk maar tijdens de tweede avond kwam hij in de lucht in botsing met een andere deelnemer waardoor hij vroegtijdig uitgeschakeld werd. Maar McGrath had, na successen op Honda en Yamaha meteen al zijn visitekaartje afgegeven op de KTM.

McGrath wil nog minimaal een jaar competitie rijden en zich daarna meer bezig gaan houden met de ontwikkeling van KTM in Amerika. McGrath wordt, kort door de bocht genomen, het gezicht van KTM in Amerika.


Tijd om op zijn lauweren te rusten heeft de best betaalde motorcrosser aller tijden nog geenszins. Behalve in Amerika moet hij voor zijn werkgever KTM nu ook af en toe acte de presens geven in Europa. Op zijn programma staan dus ook de Supercross van Genève en die op zaterdag 14 december in het Gelredome te Arnhem. Voor het eerst in de geschiedenis zal McGrath, die we gerust een levende Supercosslegende mogen noemen, in actie komen tijdens een wedstrijd in Nederland. Dat gegeven alleen al rechtvaardigt een bezoek aan het Gelredome.
Nederland-België in 125cc programma

Het deelnemersveld van het 250cc hoofdprogramma van de World Supercross in het Gelredome bestaat inmiddels uit maar liefst 27 USA-toppers en gecompleteerd met de Supercross-top uit Europa.

De KNMV heeft daarnaast voor een prachtig deelnemersveld gezorgd in de 125cc Supercross in het bijprogramma. Een groot aantal Nederlandse toppers, waaronder Marc de Reuver, Heikki vd Berg, Patrick Roos, Martijn Romveil en Edwin Evertsen, zullen het in de 125cc cross opnemen tegen de Belgische vertegenwoordigers Wiloiam van den Putte, Marco Stallmann, Jonathan Banken, Jürgen van Nooten en Ken de Dycker.

Voorverkoop entreekaarten

De voorverkoop van entreekaarten is reeds in volle gang. Via www.ticketservice.nl kunt u online kaarten bestellen of nog makkelijker via de telefoon op het nummer 0900-300 1250 (0,99 ct p/m). Ook bij de 151 grotere postkantoren, de 33 GWK stationskantoren, en 12 grotere VVV-kantoren zijn kaarten voor de FIM World Supercross verkrijgbaar. De toegangskaarten voor de diverse tribunes en rangen variëren van ¬ 40,- t/m ¬ 50,-. Daarnaast biedt de KNMV in samenwerking met het Gelredome de mogelijkheid voor VIP-arrangementen. Meer informatie over de VIP-arrangementen kunt u inwinnen bij de KNMV-kantoor in Arnhem tel. (026) 3528510.

Kaartverkoop in België

De voorverkoop van entreekaarten in België geschiedt aan de dienst ticketverkoop van uw Fnac-winkel, of via telefoonnummer 0900-00600 (0,45 ¬/min.) van Ticket Fnac of via de website www.fnac.be (zoek op naam Supercross onder de button ticketverkoop). De toegangskaarten voor de diverse tribunes en rangen variëren van ¬ 40,- t/m ¬ 50,-.


***************