NOS



---

Het WK van Guus Hiddink

11-12-2002

Studio Sport zendt zaterdag 14 december het programma 'Het WK van Guus Hiddink' uit, van 20.06-21.46 uur, op Nederland 2. Hierin wordt teruggeblikt op het WK Voetbal 2002, dat ondanks het ontbreken van het Nederlands elftal toch nog een oranje tintje kreeg.

Dit was te danken aan Guus Hiddink, die als bondscoach van gastland Zuid-Korea, dat het WK samen met Japan organiseerde, grote successen behaalde. De zegetocht van Hiddink en Zuid-Korea eindigde uiteindelijk in de halve finale met een doelpunt van de Duitser Michael Ballack.

Eén keer winnen
Hiddink begon in december 2000 als bondscoach van de Zuid-Koreanen. Hij kreeg één opdracht mee: minimaal één wedstrijd winnen op het WK in eigen land. Een overwinning was iets wat de Zuid-Koreanen bij hun vijf eerdere optredens op een WK nog niet behaald hadden.

Aan de opdracht werd al in de eerste groepswedstrijd voldaan: Polen werd verrassend met 2-0 aan de kant gezet. Na deze overwinning barstte direct de voetbalgekte in Zuid-Korea los en werd Hiddink een halfgod. Het nationale team stapelde na de overwinning op Polen zege op zege om pas in de halve finale te worden gestuit door Duitsland. De Hiddink-gekte had echter een hoogtepunt bereikt. Vele Zuid-Koreanen brachten zelfs een bezoek aan Hiddinks geboorteplaats Varsseveld.

Studio Sport ging voor en na het WK op bezoek bij Hiddink en sprak uitgebreid met hem over het WK en de Zuid-Koreanen. Aan de hand van de prestaties van Hiddink en zijn team wordt de kijker door het hele WK heengeleid.

Zo komen ook de roemloze ondergang van de vorige wereldkampioen Frankrijk en titelfavoriet Argentinië aan bod. Verder is er ook aandacht de blunder van doelman Seaman waardoor Engeland werd uitgeschakeld en het toneelstukje dat de Braziliaan Rivaldo opvoerde dat de Turk Hakan Unsal op zijn tweede gele kaart, en dus rood, kwam te staan. Ook bij de vele andere arbitrale dwalingen wordt in het programma stilgestaan.


---