Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/182

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

16 december 2002

Nr. 02/182

Rutte geeft startschot voor campagne aanpak schulden jongeren

Demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag het startschot gegeven voor een campagne om schulden onder jongeren tegen te gaan. Hij deed dit door een internetsite te openen op een VMBO-school in Naaldwijk. Rutte schreef ook een welkomswoord voor deze site. De campagne richt zich op jongeren tussen de dertien en achttien jaar, met name VMBO-scholieren en jongeren die een Beroepsbegeleidende Leerweg volgen. Doel van de campagne is jongeren bewust te maken van de nadelige gevolgen van schulden en wat eraan te doen is.

Centraal in de campagne staat het Jongerenloket, dat onderdeel uitmaakt van de site van het ministerie (www.szw.nl). Op de pagina Jongeren en schulden is allerlei informatie te vinden over schulden en schuldhulpverlening. Door middel van advertenties in jongerenbladen en banners op jongerensites wordt de aandacht op de nieuwe site gevestigd. Naast jongeren richt de campagne zich ook op ouders, leraren en jongerenbegeleiders.

Uit het rapport Financieel gedrag van werkende jongeren 2001 van het NIBUD blijkt dat jongeren met schulden een veel voorkomend probleem is. Vooral jongeren die in het kader van hun VMBO-opleiding of Beroepsbegeleidende Leerweg werken, hebben te kampen met schulden. Eén op de vijf onderzochte jongeren uit die groep heeft gemiddeld een schuld van bijna veertienhonderd euro. Vanaf 21 jaar heeft bijna één op de drie jongeren een schuld, die gemiddeld meer dan 4500 euro bedraagt. De jongeren maken schulden om een auto of scooter te kunnen betalen (zeven procent), voor de aanschaf en het gebruik van een mobiele telefoon (vijf procent) en voor aankopen bij een postorderbedrijf (drie procent). Een deel van de schuld wordt veroorzaakt door het niet betalen van de huur (één procent) of elektriciteitsrekening (half procent). Vijfentachtig procent van de jongeren maakt zich niet of nauwelijks zorgen over de schulden.

Jongeren die kampen met problematische schulden kunnen voor begeleiding aankloppen bij de gemeente. De financiële situatie wordt dan doorgenomen, zodat kan worden bepaald op welke manier en op welke termijn de schuld het beste kan worden afbetaald. Overigens blijven de jongeren en hun ouders primair zelf verantwoordelijk voor hun schuld.