Het Nederlandse Rode Kruis

16 december 2002
Internationale Migrantendag: Rode Kruis activiteiten voor migranten

Wie als buitenlander naar Nederland komt, heeft er baat bij zich zo snel mogelijk te kunnen redden in de Nederlandse taal. Het volgen van een cursus Nederlands is daarvoor de beste manier. Mogelijk nog beter is een combinatie van theorie en praktijk. De Rode Kruis afdelingen de Bilt/Bilthoven en Breda hebben al enige tijd een dergelijk project. Er is voor buitenlandse cursisten de mogelijkheid om door een stage met de Nederlandse taal vertrouwd te raken.

Deelnemers draaien mee in de projecten van de afdeling. Zo bezoeken de stagaires, begeleid door Rode Kruisvrijwilligers, verzorgingstehuizen om een praatje te maken met de bewoners. Ook gaan ze mee op huisbezoek bij zieken, ouderen of gehandicapten. Zo zetten zij zich in voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Een deelnemer: "Ik wilde toch iets doen wat echt mijn interesse had. Bovendien gaf deze taalstage mij de kans om beter Nederlands te leren. Als je helpt, kweek je begrip voor elkaar. En daar gaat het toch om in deze wereld. Er is ellende genoeg."

In het kader van de ´Wet inburgering nieuwkomers´ (WIN), zijn zowel houders van een asielvergunning als van een reguliere verblijfsvergunning verplicht zich in te burgeren in Nederland. Een contract wordt getekend met de gemeente waarin onder andere staat dat men deelneemt aan taallessen en maatschappij-oriëntatie. Een dergelijke praktijkstage wordt gevolgd om zich beter de Nederlandse taal en cultuur eigen te maken.

Meer informatie:

* Het Rode Kruisaanbod voor en door allochtonen en asielzoekers en vluchtelingen