ZORGVERZEKERAAR DSW

DSW negeert maximum tarief Fysiotherapie

Persbericht, Rotterdam 16 december 2002

Het al jaren te lage WTG tarief fysiotherapie brengt behalve veel fysiotherapeuten nu ook zorgverzekeraar DSW in de problemen. Steeds meer fysiotherapeuten keren het vak de rug toe omdat het het niet meer mogelijk is een rendabele praktijk te voeren zonder consessies te doen aan de kwaliteit.
Ook zijn fysiotherapeuten steeds terughoudender zich in Vinexlocaties te vestigen omdat de werkelijke huisvestingskosten het daarvoor opgenomen deel in het tarief verre overstijgen. DSW vreest dat binnen afzienbare tijd onvoldoende fysiotherapeutische zorg kan worden ingekocht of dat, om te overleven wordt beknibbeld op de kwaliteit.
In toenemende mate wordt DSW geconfronteerd met fysiotherapeuten die kennelijk genoodzaakt zijn om minder tijd per patient te gaan besteden en/of veel meer patienten dan de norm gaan behandelen teneinde te kunnen blijven voortbestaan. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het tarief opwaartse bijstelling behoeft. Verzekeraars en het CTG erkennen deze noodzaak. De minister heeft voorstellen het tarief aan te passen echter naast zich neergelegd, reden waarom DSW de fysiotherapeuten zelf zal compenseren zodat de fysiotherapeutische zorg op een voldoende kwaliteitsniveau en een voldoende omvang ook voor de toekomst kan worden behouden. DSW realiseert zich dat met deze handelwijze de wet wordt overtreden, maar laat desondanks de gevoelde plicht hooggekwalificeerde en voor iedereen toegankelijke zorg te kunnen bieden, prevaleren.

---