Cordaid


---


13 december 2002

Actie voor hongerend Afrika uitgebreid

De Samenwerkende Hulp Organisaties (Memisa/Cordaid, Mensen in Nood/Cordaid, Kerken in Aktie, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland) hebben vandaag besloten hun noodhulpcampagne voor zuidelijk Afrika uit te breiden.

Giro 555

Naar aanleiding van signalen vanuit de Hoorn van Afrika en na de waarschuwing van het Wereldvoedselprogramma van de VN is besloten om ook geld in te zamelen om de dreigende hongersnood in Ethiopië en Eritrea af te wenden. Een uitgebreide publiekscampagne met advertenties en spotjes op radio en televisie op alle zender, zal Nederlanders vanaf vandaag oproepen om geld voor hongerend Afrika te doneren op giro 555 (www.giro555.nl).

Actie nu!

Motto van de actie wordt Help hongerend Afrika nú. Er zijn radio- en televisiespotjes gemaakt die de komende twee weken gratis zullen worden uitgezonden op alle Nederlandse publieke en commerciële zenders. Daarnaast krijgen alle kranten en publieksbladen zogenaamde stopperadvertenties aangeboden.

De organisaties die zijn verenigd in de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) krijgen via hun partnerorganisaties, veldkantoren en zusterorganisaties diverse signalen dat de voedselsituatie steeds nijpender wordt: niet alleen in zuidelijk Afrika, maar ook in met name Ethiopië en Eritrea. Ook de directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, James Morris, waarschuwde de VN-Veiligheidsraad vorige week voor een crisis zonder precedent. Het WFP schat dat in heel Afrika 38 miljoen mensen het slachtoffer dreigen te worden van een hongersnood.

De inschatting van de SHO is dat in de Hoorn van Afrika en zuidelijk Afrika een grote hongersnood voor de deur staat begin volgend jaar, tenzij nu op grote schaal hulp geboden wordt.

Wat veroorzaakt de honger?

De oorzaken van deze enorme voedselcrisis zijn divers. Om te beginnen kampt een groot aantal regios met droogte, waardoor oogsten tegenvallen of mislukken. Door de droogte zijn waterbronnen opgedroogd, met als gevolg dat ook de veestapel ernstig is uitgedund. Verder speelt in enkele landen een verkeerd economisch of landbouwbeleid een rol bij de voedseltekorten. Daarnaast zijn grote delen van de actieve bevolking door HIV/AIDS gestorven of ernstig verzwakt.

Aangezien het hier om landen gaat die tot de armste van de wereld gerekend worden is een crisis van deze omvang niet zonder buitenlandse hulp door de bevolking zelf op te vangen.

Miljoenen huishoudens lijken niet meer de kracht te hebben om deze crisis te overleven.

Wat doen de Samenwerkende Hulp Organisaties?

De leden van de SHO leveren een actieve bijdrage aan verbetering van beleid en bestrijding van de AIDS-epidemie in het kader van structurele hulp programmas. Verder zal ook via het verlenen van acute noodhulp gewerkt worden aan structurele oplossingen van de chronische voedsel- en watertekorten.

De leden van de SHO zijn al geruime tijd bezig met grootschalige noodhulpacties in de getroffen gebieden. De cijfers over aantallen mensen die tekort aan voedsel zullen hebben begin volgend jaar zijn zeer alarmerend. De SHO willen daarom hun activiteiten uitbreiden en vragen daarvoor extra financiële steun. Om aandacht te vragen voor de hongersnood in zuidelijk Afrika is Giro 555 al sinds midden juli opengesteld. Via ditzelfde gironummer kunnen nu ook giften worden gedoneerd.