Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Bouwkolom verwacht somber 2003

* Utiliteitsnieuwbouw daalt sterk
* Bouwvolume woningen daalt licht
* Stijging onderhoud en renovatie
* Architecten en afbouwers minst pessimistisch

ARNHEM, 16 december 2002 - De verwachtingen voor 2003 in de bouw zijn negatiever dan voorgaande jaren. Het bouwvolumewoningen zal licht dalen. De utiliteitsnieuwbouw daalt sterk. Onderhoud en renovatie stijgen licht. Een en ander blijkt uit een onderzoek dat USP Marketing Consultancy in opdracht van de HIBIN uitvoerde onder fabrikanten, bouwmaterialenhandelaren, architecten, aannemers, afbouwbedrijven en installateurs. Het is voor het eerst dat het onderzoek met deze partijen in de bouw plaatsvond waardoor een beeld geschetst kan worden van de gehele bouwkolom. De cijfers werden voor het eerst gepresenteerd tijdens de algemene ledenvergadering van de HIBIN op 11 december in Bilthoven.

Een vergelijk met onderzoeken in 2000 en 2001 laat zien dat de partijen in de bouw een stuk pessimistischer zijn geworden. In twee jaar tijd steeg het percentage dat een daling van de woningbouw verwacht van 20% tot 44%. In de utiliteitsbouw verwacht 31% een sterke daling, tegenover 3% vorig jaar. Een meerderheid van de ondervraagden (57%) verwacht nog wel een rendementsgroei in 2003. De algehele financiële situatie in de bouw wordt door een meerderheid als 'licht dalend' (60%) of 'sterk dalend' (11%) getypeerd.

In de gehele bouwkolom zal het personeelsbestand niet sterk veranderen. Alleen de fabrikanten (47%) voorzien lichte dalingen. In de andere categorieën verwacht een ruime meerderheid het werk in 2003 met hetzelfde aantal mensen te kunnen klaren. De achterban van de HIBIN, de handel in bouwmaterialen voorziet in overgrote meerderheid (73%) een stabilisatie van het werknemersbestand. De bouwkolom is over het algemeen positief over de groei van het aanbod aan vakpersoneel.

In het algemene beeld past de verwachting dat de concurrentiedruk zal toenemen. Bouwmaterialenhandelaren zijn daarvoor het meest beducht (lichte tot sterke toename: 90%), samen met de architecten (96%) en de fabrikanten (88%). De bouwmaterialenhandel, die in meerderheid (54%) een daling van de rechtstreekse leveringen verwacht, ziet zowel aan de inkoopkant als de verkoopkant bedreigingen ontstaan. 35% is het eens met de stelling dat aannemers meer rechtstreeks zaken gaan doen. Zowel aannemers (54%) als fabrikanten (44%) beamen dit. 43% van de bouwmaterialenhandel is het eens met de stelling dat fabrikanten meer buiten de handel omgaan. Ook hier weer bevestiging bij de fabrikanten (47% is het eens) en de aannemers (75%). De bouwmaterialenhandelaren kiezen in overgrote meerderheid een verfijning van de distributie als wapen tegen concurrentie en de bedreigingen. De stelling: 'Het belang van fijnmazige distributie neemt toe' wordt door 92% onderschreven. Zowel fabrikanten (94%) als aannemers (84%), afbouwers (88%) en installateurs (77%) komen tot dezelfde conclusie.

HIBIN
Sinds 1905 is de HIBIN, de brancheorganisatie van Bouwmaterialenhandel in Bouwmaterialen in Nederland, de koepelorganisatie voor de Nederlandse bouwmaterialenhandel. Met zo'n 350 aangesloten vestigingen vertegenwoordigt de HIBIN, als schakel in de bouwkolom, 90 procent van de omzet. Tevens telt de HIBIN circa 85 aangesloten fabrikanten en importeurs. De HIBIN rekent tot haar kernactiviteiten onder meer belangenbehartiging, informatieverstrekking, het bevorderen van onderling contact, het verstrekken van eerstelijns advies. HIBIN voert overleg met vakorganisaties over de CAO en pensioenregeling. Daarnaast biedt de HIBIN een breed scala aan specifieke producten en diensten, variërend van opleidingen, marktinformatie, bemiddeling en arbitrage tot en met verzuimbegeleiding en reïntegratie.

///


Noot voor de redactie,