Rijksuniversiteit Groningen

Beursgang in West-Afrika

Het proefschrift van Serge Bayala gaat over de regionale West-Afrikaanse beurs 'La Bourse Regionale des Valeurs Mobilieres' oftewel de BRVM, de eerste beurs ter wereld met een landenoverstijgend karakter. Bayala verrichtte onderzoek naar de kenmerken van bedrijven die recent ter beurze werden genoteerd. Die kenmerken blijken nogal specifiek. Het gaat namelijk om gevestigde, grote, geprivatiseerde bedrijven die behoefte hebben aan financiering van strategische investeringen. Ook blijkt dat banken de bedrijven na de beursgang gemakkelijker vreemd vermogen verschaffen. In de tweede plaats is door Bayala de ontwikkeling van de beurskoersen geanalyseerd. Hoewel de liquiditeit van de BRVM laag is blijken - net als elders - beleggers van het eerste uur snel een positief rendement te behalen, maar de beleggers die hetzelfde aandeel lang aanhouden behalen een meer dan gemiddeld negatief rendement. Bayala keek ook naar de percepties, de motivaties en de aarzelingen van een achttal potentiële beursgangers. Bedrijven met een positieve perceptie beschouwen de beurs als een concrete financieringsinstitutie. Bedrijven met een negatieve perceptie vinden de beurs iets voor anderen en niet passend bij de West-Afrikaanse cultuur. De bedrijven die gemotiveerd zijn om naar de beurs te gaan, zien het nut onder andere in de mogelijkheid van het aantrekken van alternatieve financieringsmiddelen en als een middel om de naamsbekendheid te verhogen. De bedrijven met aarzelingen zijn daarentegen bang om zeggenschap te verliezen en vrezen het extra toezicht, het verlies van dividend en de fluctuaties van de koersen. Bij deze bedrijven kan men spreken over 'tuuk guili'. Dit een etnisch West-Afrikaans woord dat betekent dat men bang is zeggenschap en financiële middelen te moeten delen.

Serge Bayala (Burkina Faso, 1973) studeerde aan de ESA universiteit in Parijs. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de faculteit Bedrijfskunde en past in een de samenwerking tussen de RUG en de Universiteit van Ouagadougou (Burkina Faso). Het werd gefinancierd door de Nuffic.

Datum en tijd

dinsdag 17 december 2002, 13.15 uur

Promovendus

B.S.A. Bayala, tel. (050)363 73 48, fax (050)363 37 20, e-mail: s.bayala@bdk.rug.nl (werk)

Proefschrift

La bourse régionale des valeurs mobilières en Afrique de l'Ouest. L'introduction en bourse: Pourquoi et pourquoi pas? Les sociétés et les investisseurs

Promotor

prof.dr. C. Sweigmann

Faculteit

bedrijfskunde

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie