Rijksuniversiteit Groningen

Het interpreteren van de Koran

In elke religie hebben zich in de loop van de geschiedenis enorme lagen van interpretatie en herinterpretatie gestapeld op de originele teksten. De cultureel-historische inhoud van die teksten (Koran, Bijbel, Torah) is daardoor versluierd. Het gevolg van deze interpretatielagen is dat in iedere religie een veelvoud van gedachtegangen mogelijk is die leidt tot een enorme en levendige pluriformiteit. De taak van de godsdienstwetenschap is om te benadrukken dat de originele tekst niet zelf spreekt. Religie is datgene wat de gelovigen uit die originele teksten maken.

In religies die zich baseren op een heilige tekst speelt altijd de specifieke historische en culturele achtergrond van de taal waarin de tekst is geschreven een rol. Het goddelijke vertoog uit de heilige teksten is ten diepste man-made. Om zicht te krijgen op het goddelijke in de religie, moet dat juist worden gescheiden van de historische en culturele achtergrond van de tekst. Het probleem van het fundamentalisme - in welke religie ook - is dat het de historische dimensie van een religie benadrukt en die presenteert als een eeuwige waarheid. Deze exclusieve - andere interpretaties verketterende - way of thinking leidt gemakkelijk tot onverdraagzaamheid en geweld. Abû Zayd pleit juist voor een hermeneutiek waarin door het gebruik van analytische methoden het verschil tussen het 'universele' en het 'historische' in een religieuze tekst zichtbaar gemaakt wordt. Alleen op die manier kan het voor iedere religie essentiële evenwicht daartussen behouden blijven.

Prof.dr. N.H. Abû Zayd studeerde Arabisch en islamitische studies aan de Universiteit van Caïro, Egypte. Hij werd aan dezelfde instelling benoemd tot assistent docent en later tot assistent professor en professor. Hij kwam door zijn werk in aanvaring met de islamitische orthodoxie in zijn land en verhuisde naar Nederland. In 1995 werd Abû Zayd hoogleraar Arabische Studies aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is hij adviseur van het project 'Rights at Home' aan het International Institute for the Study of Islam in the Modern Muslim World (ISIM), Ibn Rushd-leerstoelhouder aan Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en Senior Fellow aan het Wissenschaftskolleg in Berlijn.

Datum en tijd

dinsdag 17 december 2002, 20.00 uur

Spreker

prof.dr. Nasr Abû Zayd

Titel

Interpreting the Koran

Serie

Islam en Oriënt. Over religie, cultuur, filosofie en wetenschap

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. 050 363 5594, www.rug.nl/studium

Studium Generale