Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 51

Debat WONEN EN GROEN, Een dilemma

'Het Groene Hart gaat eraan' zo stelde Boele Staal, Commissaris der Koningin van de Provincie Utrecht tijdens het debat over de toekomst van de provincies op 26 november jl. Laten de politieke partijen dit gebeuren? Hoe gaat de Provincie Utrecht om met haar groen - ook buiten het Groene Hart- na de verkiezingen van maart 2003?

TUMULT & Provincie Utrecht nodigen u uit voor het Tweede Provinciedebat, 17 december, Lutherse kerk Hamburgerstraat 9, Utrecht, 20.00 uur. In debat: Henk Lugtmeijer, directeur Stichting Het Utrechts Landschap, Rein Bijkerk, voorzitter van de GroenLinks-Statenfractie, Cees van den Oosten, voorzitter van de VVD-Statenfractie, en Ton Kreukels, hoogleraar Planologie aan de Universiteit van Utrecht. Voorzitter is Jan van Leijenhorst, hoofd Jeugd, Onderwijs en Cultuur VNG.

Steeds meer mensen willen wonen en werken in het midden van het land. En steeds vaker botst dat met de beschikbare natuur in dat gebied. Niet alleen door de zich uitbreidende woningbouw, maar ook omdat er voor al die mensen recreatiegebieden nodig zijn. Een dilemma voor de Provincie Utrecht. Maar ook een uitdaging. Want juist op dat gebied heeft zij vanouds veel in de melk te brokkelen. Juist daar kunnen het provinciebestuur en de Staten tonen wat ze voor de burger kunnen doen. Kan het groen in Utrecht worden behouden? Wat is de rol van de provincie waar gemeenten in de optiek van dit kabinet meer beslissingsvrijheid voor uitbreiding moeten krijgen? Wordt het "groen" allemaal "rood", of zal het wel meevallen? Welke visies hebben de politieke partijen op dit probleem? Hoe vult de provincie Utrecht haar deel in van de Randstedelijke Groenstructuur? Wat wil zij doen voor de recreatie in en rondom Groot Utrecht? Hoe gaat zij de financiering daarvan aanpakken? Brandende vragen, die in de verkiezingen van Provinciale Staten van maart 2003 een belangrijke rol spelen.