Senter

Vanaf 17 december kunnen bedrijven en onderzoeksinstellingen subsidieaanvragen indienen voor het grootste Europese R&D-subsidieprogramma: het Zesde Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (KP6). Dit subsidieprogramma heeft een omvang van 17,5 miljard euro. Voor een klein land als Nederland zijn Europees onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten van groot belang. Innovatieve bedrijven en onderzoeksinstellingen die mee willen tellen, moeten deelnemen aan Europees onderzoeksnetwerken. Anders dreigen ze op lange termijn de boot te missen. Tijdens het Vijfde Kaderprogramma ging bijna 1 miljard euro naar Nederland. De vraag is of Nederland deze positie in het komende Zesde Kaderprogramma kan behouden.

Nederlandse start

De laatste informatie over dit programma, direct uit de eerste hand van beleidsmakers van Europese Commissie, wordt bekend gemaakt tijdens officiële start van het Zesde Kaderprogramma in Nederland: het KP6-congres op dinsdag 10 december a.s.. Senter/EG-Liaison, het Nederlandse contactpunt van de Europese Commissie in Nederland voor het Zesde Kaderprogramma, organiseert deze bijeenkomst om bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen op de hoogte te stellen van de mogelijkheden van dit subsidieprogramma. Onderwerpen die aan bod komen zijn, onder andere:


* Genomica en biotechnologie voor de gezondheid;

* Technologie voor de informatiemaatschappij;

* Nanotechnologie, productie en, materialen;

* Lucht- en ruimtevaart;


* Voedselkwaliteit en -veiligheid;

* Duurzame energiesystemen;

* Transport;


* Milieu en duurzame ontwikkeling;

* Burgers en bestuur in een kennismaatschappij;

* Participatie van het MKB.
Op dit moment hebben zich ruim 1.000 deelnemers aangemeld uit het mkb, de industrie, de onderzoekswereld en van intermediaire organisaties. Daarmee is dit congres de plek voor innovatief Nederland met een internationale oriëntatie.

Programma

Tijdens het congres geven Maria van der Hoeven, demissionair Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Rein Bemer, Directeur Generaal Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken, hun visie op EU-onderzoek en het belang hiervan voor Nederland. Verder geeft Phillipe Busquin, Europees Commissaris voor Onderzoek middels een videoboodschap een toelichting op de doelstellingen van KP6 en de betekenis van de European Research Area (ERA). Voor meer informatie over het programma zie htt p:// w ww.kp6.nl .

Gratis deelname voor de pers

Wilt het KP6-congres bezoeken, dan kunt u zich gratis aanmelden door een e-mail terug te sturen naar ondergetekende met vermelding van uw eigen naam, naam blad/medium en telefoonnummer.

Thijs Scheres
Communicatieadviseur
Afdeling Communicatie
Senter

Telefoon (070) 361 01 83

Senter/EG-Liaison

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling van Senter is het versterken van de concurrentiepositie van het bedrijfsleven en kennisinstellingen. De afdeling EG-Liaison is in Nederland het nationale contactpunt van de Europese Commissie voor het Europese Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologie. Zij geeft gratis en onafhankelijk informatie en advies aan bedrijven, (onderzoeks)instellingen en overheden die toegang zoeken tot Europese programma's. Daarnaast helpt zij bij het vinden van samenwerkingpartners en interessante projecten in Europa.