UWV

Cliëntenraden UWV van start op 17 december

12 december 2002

Uitnodiging voor de pers

De nieuwe cliëntenraden van UWV (Uitvoering Werknemers Verzekeringen) gaan met ingang van 17 december 2002 officieel van start. Tijdens de Startconferentie Cliëntenparticipatie UWV komen de 320 leden van de regionale en centrale cliëntenraden voor de eerste keer in vergadering bijeen. Ook aanwezig zijn de organisaties die deelnemers hebben voorgedragen voor de raden, zoals bonden en cliëntenorganisaties. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Bestuur UWV, geeft om 11.00 uur 's ochtends de aftrap voor de eerste vergadering. De conferentie start om 10.30 uur in hotel Leeuwenhorst in Noordwijkerhout (adres). U bent van harte uitgenodigd om bij deze startconferentie aanwezig te zijn.

UWV werkt hard aan verbetering van de dienstverlening. Hierbij is voor de cliëntenraden een belangrijke rol weggelegd. Via de cliëntenraden kunnen cliënten zowel gevraagd als ongevraagd adviseren aan UWV. Daarmee krijgt UWV informatie over wat de cliënt ervaart, beweegt en nodig heeft en krijgt de cliënt invloed op de dienstverlening van UWV.
Cliëntenraden bestaan al langer binnen UWV. Maar de cliëntenraden die op 17 september van start gaan, hebben een steviger positie dan voorheen. In de UWV-regeling, gebaseerd op wet SUWI, staat vastgelegd dat de raden initiatiefrecht, informatierecht en adviesrecht hebben. Ze kunnen naar eigen inzicht en onafhankelijk de belangen van de klanten behartigen. UWV is de eerste van de organisaties op het gebied van de sociale verzekeringen die van start gaat met de cliëntenraden nieuwe stijl, zowel centraal (landelijk) als decentraal (regionaal).

Programma
Na een korte verwelkoming door dagvoorzitter Gijs Wanders doet Tjibbe Joustra, voorzitter Raad van Bestuur UWV de officiële aftrap voor de cliëntenraden. Hierna spreekt Willem Steenweg, voormalig voorzitter Centrale Cliëntenraad UWV Gak, gevolgd door een toespraak van Jan Laurier, voorzitter Landelijke Cliëntenraad SUWI. 's Middags vinden zes themasessies plaats, over cliëntenparticipatie, over de rechten en plichten van een cliënt, over klantgerichte communicatie, over WAO en over WW, en ten slotte over reïntegratie. Aan het eind van de dag komen de resultaten uit de themasessies plenair terug en trekt de dagvoorzitter conclusies. De startconferentie eindigt tegen 16.30 uur.


---

----

Noot voor de redactie,