Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie start verkiezingscampagne Geef dit kabinet geen tweede kans!

Amsterdam, 16 december 2002 --- Milieudefensie start dinsdag 17 december om 13.30 uur de verkiezingscampagne Geef dit kabinet geen tweede kans. Milieudefensie gaat de kiezers erop wijzen dat hun stem ernstige schade kan toebrengen aan het milieu. De milieuorganisatie verwijt het kabinet een desastreus milieubeleid. De campagne wordt gestart met de onthulling van een metersgroot spandoek aan de gevel van het Milieudefensiepand aan het Damrak in Amsterdam.

CDA en VVD hebben aangegeven na de verkiezingen verder te willen regeren op basis van het zogeheten strategisch akkoord. Dat akkoord bevat veel milieuonvriendelijke maatregelen en intenties. Milieudefensie zal de komende maand kiezers argumenten in handen geven om op 22 januari het milieu alsnog een stem te geven.

Als dit kabinet van de kiezer mag doorregeren, wordt Nederland geconfronteerd met:

- bezuinigingen bij bus en tram. In het spoor wordt nauwelijks geïnvesteerd

- spoedwet wegverbreding en meer geld voor wegenaanleg. Omwonenden van autosnelwegen zullen dan steeds meer geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van het groeiende autoverkeer
- beperking belastingvoordeel voor groene stroom
- steun aan dieronvriendelijke vleesindustrie ten koste van milieuvriendelijke landbouw
- het opofferen van een vijfde deel van onze waardevolle landschappen voor asfalt en beton

Gedurende de campagne worden er duizenden posters en stickers verspreid met waarschuwingen als: Uw stem kan ernstige schade toebrengen aan het milieu. Geef dit kabinet geen tweede kans. De campagnebeelden, gebaseerd op de waarschuwingen op pakjes sigaretten, en zijn te downloaden op www.milieudefensie.nl

Kwartje van Kok
Vrijdag 20 december levert Milieudefensie tienduizenden door automobilisten geretourneerde kwartjes af bij het torentje van Balkenende in het kader van de actie Kwartje van Kok naar bus en trein. Meer acties volgen in december en januari. Van 7 januari tot 20 januari maakt Milieudefensie een 'proefstemtoer' door het land. Mensen worden op straat in de gelegenheid gesteld in een stemhokje een stemformulier over het milieu in te vullen. Daar rolt een stemadvies uit.